15 C
Kotor

Slušaj online radio

Nesretnog kita ubilo 29 kg plastike!

Nesretnog kita ubilo 29 kg plastike!

Iz Španije stiže zabrinjavajuća vijest o uginulom kitu koji je pronađen na obali pokrajine Murcija, na jugoistoku zemlje. Pokazalo se da je u njegovu probavnom sustavu bilo čak 29 kilograma plastike. Stručnjaci objašnjavaju da je konzumirana plastika blokirala kitovu probavu, što je i uzrokovalo smrt ovog 10-metarskog mužjaka.

Prema pisanju stranih medija, tijelo kita pronađeno je koncem februara, a obdukcija je pokazala da je progutao nekoliko plastičnih vrećica, ostatke ribarskih mreža i užadi, pa čak i plastičnu kantu. Znanstvenici koji su obavili obdukciju zaključili su da je za kita ova plastika bila fatalna. Riječ je o materijalima koji su neprobavljivi te su blokirali probavu i najvjerojatnije uzrokovali upalu potrbušnice koja je uzrokovala smrt. “Prisutnost plastike u morima i oceanima jedna je od najvećih prijetnji životu u moru”, zabrinuto je izjavila Consuelo Rosauro, šefica španjolskog Odjela za zaštitu okoliša. “Mnoge životinje zapletu se u mreže iz kojih se ne mogu izvući i zbog toga uginu”, dodala je.

Uginuli kit pripada ugroženoj skupini ulješura. Za ovu vrstu poznato je da imaju najveći mozak među svim životinjama, pretežno se hrane lignjama, a njihova je prosječno očekivana životna dob 70 godina. Inače, pronalazak mrtvoga kita u Murciji pokrenuo je kampanju za očuvanje oceana. Pokret će se usredotočiti na podizanje svijesti o štetnosti plastike u oceanima čišćenjem plaža, nakon čega će se skupljeni otpad analizirati kako bi se utvrdilo njegovo podrijetlo. Ekolozi već dugo upozoravaju na vrtoglavo povećanje količine plastike u morima. Tako je u BBC-ovoj dokumentarnoj seriji “Blue planet” sir David Attenborough upozorio da oceani postaju “otrovna juha” industrijskog otpada i plastike. Plastika se može naći posvuda, čak i u najudaljenijim područjima.

Najčitanije