12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastala panika, greškom prodana smrtonosna napuhača s otrovnim dijelovima

smrtonosna napuhača

U japanskom gradu Gamagori proglašena je uzbuna kako bi se stanovnike upozorilo da ne konzumiraju smrtonosnu ribu napuhaču nakon što je pogreškom njezino meso pušteno u prodaju u jednom supermarketu.

Trgovina u ovom gradu u središnjem Japanu prodala je pet paketa fugu ribe, koja je delicija u ovoj zemlji, a da nisu uklonili jetru i druge dijelove koji sadrže tetrodotoksin, otrov 1250 puta snažniji od cijanida. Tri potencijalno smrtonosna paketa su locirana, ali dva još nisu, pa je preko gradskog bežičnog sustava upozoravanja stanovnicima upućena poruka da ne jedu opasnu ribu.

Fugu je jedna od najskupljih japanskih delicija, ali njezina koža, probavni organi, jajnici i jetra sadrže otrov, premda se otrovni dijelovi mogu razlikovati ovisno o vrsti fugua. Japanski kuhari moraju proći dvogodišnju obuku i položiti ispit, koji prođe oko trećina kuhara, kako bi dobili posebnu dozvolu za pripremanje fugua, ali svake godine se u “zemlji izlazećeg sunca” bilježe smrtni slučajevi zbog nepravilno pripremljene ribe, a deseci Japanaca prežive blaže oblike trovanja.

Konzumacija otrovnih dijelova fugu ribe može blokirati signale koje šalju nervi, što dovodi do paralize mišića, slično nervnom otrovu sarinu, a u ozbiljnijim slučajevima uzrokuje kolabiranje respiratornog sustava, što rezultira smrću. Ne postoji protuotrov za trovanje fugu ribom, a liječenje se provodi potporom respiratornom i cirkulacijskom sustavu dok se otrov ne izluči iz tijela.

smrtonosna napuhača

Priprema fugua u restoranima je strogo zakonski regulirana u Japanu i još nekoliko zemalja. Neki smatraju da je jetra najukusniji dio ribe, ali je ujedno i najotrovniji, pa je serviranje tog organa u Japanu zabranjeno od 1984. godine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije