Na pacifičkom ‘ostrvu smeća’ 80.000 tona plastike

Veliko pacifičko ostrvo smeća

Količina mikroplastike u pacifičkoj zoni između Kalifornije i Havaja raste – na području Tihog okeana poznatom kao “Veliko pacifičko ostrvo smeća” pluta oko 80.000 tona plastike, što je 16 puta više od nego što je procijenjeno.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Sajentifik reports” pokazuje da “ostrvo smeća” zauzima površinu od 1,6 miliona kilometara kvadratnih i sadrži ukupno 1,8 milijardi čestica raznih veličina, a 99 odsto otpada čini plastika, prenosi Srna.

Naučnici iz fondacije “Čišćenje okeana” došli su do ove procjene na osnovu analize fotografija iz vazduha i otpada ulovljenog u mreže na tom području.

“Ostrvo smeća” nalazi se između Kalifornije i Havaja i najveća je od pet okeanskih akumulacionih zona na kojima se zbog okeanskih struja skuplja otpad.

Naučnike brine činjenica što se među otpadom povećava količina mikroplastike, odnosno komadića plastike manjih od pet milimetara.

Istraživanje je pokazalo da se količina mikroplastike u zoni utrostručila od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Tri četvrtine otpada u toj zoni, ipak, čine veći plastični komadi, a od toga, gotovo polovinu, čine mreže za ribolov.

Ne zna se koliko plastike zapravo ima u morima.

Novo istraživanje daje potpuniji uvid u veličinu problema, zahvaljujući snimcima iz vazduha.

1 komentar

  1. Moja firma “Više smeća – veća sreća” d.o.o. organizira ljetovanje pod šatorima na tom prekrasnom plastičnom ostrvu. Hrane neće faliti, ribe su obogaćane hranljivom plastičnom prašinom, vrlo ukusne, npr. plastamida, trunj, morski plast, sabljakarka, otrovslić, grancijankalijgula… Organiziramo vrlo zanimljiva natjecanja za proširenje ostrva, kako bi povezali plastičnim mostom Havaje s Kalifornijom i tako povećali zaradu i posredno obogatili faunu novim plast-vrstama riba i čudovišta. Ne volimo plagijate i imitacije, ali razmišljamo izgraditi jedno takvo ostrvo u Boki, s povećanom suradnjom po pitanju količine smeća sa Albanijom. Ako bi ostrvo bilo dovoljno debelo – i most na Verigama bi se tim potezom riješio…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.