9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kostur ženke kita pronađen kod Lošinja bit će sačuvan

Uginuli kit

Zbog uginule ženke kita djelatnici lošinjskog Instituta Plavi svijet organizirali su nesvakidašnju akciju kako bi sačuvali njezin golemi kostur.

Ženku kita dugu gotovo 12 metara i tešku šest tona kod Lošinja je pronašao i s dna mora izvukao tamošnji koćar. Tijelo životinje koja je, pretpostavlja se, uginula od iscrpljenosti, potopili su na zaštićenoj lokaciji, gdje će se kostur očistiti prirodnim procesom biološke razgradnje tkiva.

Odmah nakon dojave, ekipa Plavog svijeta stigla je do otočića Male Orjule i izmjerila kita, strogo zaštićenu vrstu koje u Sredozemnom moru ima samo nekoliko tisuća jedinki, dok se u Jadranu pojavljuje tek povremeno. Vjeruje se da je mlada ženka prije mjesec dana živa viđena u Rovanjskoj u Podvelebitskom kanalu. Samo koju sedmicu poslije na njezinu beživotnom tijelu pronađeni su parazitski rakovi, što upućuje na oslabljen imunitet.

S obzirom na veličinu i lokaciju na kojoj je kit pronađen, izvlačenje na obalu i prijevoz do prikladnog mjesta gdje bi se u skladu sa sanitarnim i veterinarskim pravilima obavila obdukcija i čišćenje kostura, nisu bili mogući. Stoga su uz pomoć brojnih ronilaca uginulu ženku omotali čvrstom mrežom i užadi kako bi se sačuvale sve kosti, te je ponovno potopili na dubinu od 20 metara.

U idućih godinu dana redovito će obilaziti lokalitet, kontrolirati stanje i proces razgradnje, a zatim izložiti kostur. Primjerice, takav izložak glavna je atrakcija u Prirodoslovnom muzeju u Ljubljani.

Najčitanije