8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Između Oliba i Silbe tri skupine sa 19 jedinki delfina

Delfin

Lošinjski institut Plavi svijet objavio je veliku vijest na početku istraživačke godine!

Prošle sedmice, kako navode na svoj FB stranici, zaputili su se prema Olibu i između otočića Plavnika i južnog dijela Silbe opazili čak tri skupine dupina. Sveukupno su identificirali 19 jedinki, među kojima i mnoge „tinejdžere“, prošlogodišnje mladunce, koje su lani potkraj lipnja opazili pokraj zapadne obale Silbe.

Podsjećamo, Institut Plavi svijet, Argonaut, Plavi svijet Vis, Nacionalni park Kornati i Javna ustanova Priroda, u sklopu projekta „Partnerstvo za more“, pokrenuli su prije dvije godine aplikaciju “Marine Partnership” o dupinima, morskim kornjačama ili nekoj drugoj zaštićenoj morskoj vrsti s ciljem da se pomogne, bolje upozna i zaštiti bioraznolikost Jadranskog mora.

Prema riječima biologa Grgura Pleslića iz Instituta Plavi svijet, efikasna zaštita u idealnom slučaju počiva na točnim i aktualnim podacima o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti koje uglavnom prikupljaju i analiziraju znanstvenici u istraživanjima i programima monitoringa. No u svijetu je sve izraženiji trend uključivanja javnosti u prikupljanje podataka pa svatko tko boravi u prirodi ili na moru može dojaviti opažanja i time uvelike pomoći u stvaranju potpune slike o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti.

Više o opažanjima i prijavi, pročitajte na stranici Plavog svijeta

Najčitanije