14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz Hrvatske odlaze jahte – Boravišna taksa poskupljuje skoro devet puta

Jahte
Zbog enormnog poskupljenja boravišnih taksi nautičari su svoje brodove počeli seliti u talijanske, grčke i turske marine, a samo u jednoj dalmatinskoj luci zbog toga je prouzročen gubitak od 150 hiljada eura. Dodatno, Uredbom se ukida i mogućnost plaćanja godišnjeg paušala za korištenje marina.
Razmatranje učinaka Uredbe o utvrđivanju boravišne pristojbe za 2018. godinu, u dijelu koji se tiče korisnika usluga hrvatskih marina, bila je glavna tema jučer u Marini Punat održane sjedinice Udruženja marina HGK-a – strukovne organizacije čiji članovi redom strahuju od negativnih učinaka tog u primjenu nedavno uvedenog akta, piše Novi list.
Kako je okupljene izvijestio predsjednik Udruženja Sean Lisjak, do sad od predstavnika nautičkih središta iskazivana bojazan o negativnim učincima po njima neupitno loše i nedovoljno dobro promišljene odluke – kojom je obveza s osnove naplate boravišne pristojbe za nautičare višestruko narasla – počele su se potvrđivati »na terenu« i to kroz već započela preseljenja plovila u marine nekih od Hrvatskoj konkurentskih mediteranskih zemalja.
Iako bi u normalnim okolnostima sve ukazivalo da je pred hrvatskim nautičkim središtima još jedna odlična sezona koju, doznali smo, hrvatske marine dočekuje potpuno spremne i obogaćene novim sadržajima i infrastruktirom u koju je protekle zime investirano više od 15 milijuna eura, u Puntu okupljeni članovi tog strukovnog udruženja zaključili su da će rezultati ove nautičarske godine, više no o lijepom vremenu, ekonomskim trenovima u Europi u svijetu, ali i njihovim ulaganjima, ipak najviše ovisiti o učincima prethodno spomenutog »noviteta« koji, zaključuju, nikako ne puni njihova sad već u potpunosti razvijena jedra. Na Krku okupljeni članovi Udruge marina HGK-a u završnici svog radnog druženja razmatrali su i niz prijedloga vezanih uz nastojanja unapređenja, ali i pojednostavljenja metodologije ocjenjivanja marina u provedbi akcije Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2018.
Više pročitajte na portalu: Novi list

Najčitanije