21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatski dan na festivalu mora u francuskom gradu Seteu

Hrvatski dan na festivalu mora u francuskom gradu Seteu

Hrvatska maritimna ekspedicija koja je ove godine ponovno otplovila u Francusku, ali ovaj put na njezine mediteranske obale, u najveću ribarsku luku Sredozemlja, grad Sete, nije samo u organizacijskom smislu imala status posebno počašćenog gosta. Hrvatsko selo, smješteno u središnjem dijelu rive toga grada ispresijecanog morskim kanalima, sjecište je puta i susreta tisuća posjetitelja, a posebno svečano i živo bilo je na Hrvatski dan. Iz glavnoga grada države, Pariza, valjda u jedino “hrvatsko selo” u Francuskoj doputovao je i naš veleposlanik u toj zemlji Filip Vučak. I sam podrijetlom čovjek s mora, rođeni Vodičanin, veleposlanik Vučak bio je baš zadovoljan u društvu naših, što je i rekao tijekom prvog susreta u šatoru udruge Cronaves, koja je organizirala ovaj najnoviji pohod na druge obale. Veleposlanik Filip Vučak je za Slobodnu Dalmaciju, inače medijskog pokrovitelja ekspedicije, rekao i ovo:

– Mislim da moramo težiti tome da budemo prisutni na ovakvim festivalima i sajmovima gdje god možemo i ako ikako možemo! Mnogi tek ovdje, na licu mjesta, vide da smo i mi prava pomorska, mediteranska zemlja jer, nemojmo se zavaravati, i ovdje u Francuskoj mi smo za njih daleko, percipiraju nas kao istok, kao egzotično podneblje. Malo Francuza zna za naše pomorske tradicije, a njihove su goleme! Upravo zato moramo pokazati našu stoljetnu, i višestoljetnu, baštinu i tradiciju, naša sjajna tradicijska plovila. Iako nemamo velike brodove, jedrenjake koji su plovili svjetskim morima, baštinili smo danas itekako atraktivnu cijelu flotu upravo tradicijskih brodova.

Francuzi vole putovati, Francuzi vole otkrivati, vole ploviti i, siguran sam, i ovdje će vidjeti da je i Hrvatska mediteranska zemlja u koju se isplati doći. Ovdje u Seteu, drago mi je da nas se i vidi i čuje! – rekao nam je, vidno zadovoljan susretom u Seteu, veleposlanik Vučak. A osobito zadovoljstvo izrazio je zbog činjenice što su ovom pothvatu ruku dali naši, od sjevera do juga: od Mošćeničke Drage, Malog Lošinja, Zadra do Komiže i Opuzena, odnosno Neretve. Da je Francuzima Hrvatska sve zanimljivija, i da ovakva predstavljanja imaju itekakvo značenje, potvrdila nam je direktorica Ureda Turističke zajednice u Parizu Danijela Mihalić Đurica. Predstavljanje Hrvatske u Seteu novost je na ovom dijelu francuskih obala.

– Nautika je sigurno jedan od naših ključnih proizvoda, a zadnjih godina bilježimo značajan porast dolazaka upravo francuskih nautičara, ali i Francuza uopće! Već je lani bila rekordna godina, devet posto bolja od prethodne, a dokaz o većem zanimanju francuskog tržišta su i sve nove zrakoplovne linije, nekad smo ih mogli izbrojiti na prste jedne ruke! Od 24. travnja kreću novi čarteri iz Nantesa, Lyona, Pariza, tu su i tri nove direktne linije: Split – Nica, Pariz – Dubrovnik, Nantes – Pula… Sad je cijela Francuska relativno dobro pokrivena zrakoplovnim linijama prema Hrvatskoj. Puno radimo na tome, ali, vjerujte, i ovakvi susreti i prezentacije puno pridonose. Hrvatski dan u Seteu imao je svoju središnju proslavu, onako među posjetiteljima, na rivi…

U “hrvatsko selo” stigao je i goste pozdravio gradonačelnik Francois Commeinhes, generalni direktor festivala Escale a Sete Wolfgang Idiri, glavni čovjek te najveće ribarske luke Mediterana Jean-Claude Gayssont, direktor poznatog pomorskog muzeja u Cezenaticu i veliki hrvatski prijatelj Davide Genola, govorio je i pokretač cijele priče Plamenko Bavčević uime udruge Cronaves, i mnogi drugi. Večer je završila “brisanjem” granica između susjednog, talijanskog sela i hrvatskog sela: Komižani su spremili izvrsnu riblju lešadu, Talijani vrhunsku paštu skuhanu al dente, kako nama nikad ne pođe za rukom i… feštao se Hrvatski dan u Seteu, na međunarodnom planu! Ionako je sve to čeljad s istoga mora i istog prostora – mediteranskoga!

Najčitanije