16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dvjesto godina svijetli savudrijski svjetionik

Savudrija svetionik

Na današnji dan prije 200 godina prvi je put zasvijetlio najstariji jadranski svjetionik, onaj u Savudriji, a tim je povodom otvorena izložba “Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika”, čime je na rtu Savudriji počelo cjelogodišnje obilježavanje početka organizirane svjetioničarske službe na Jadranu.

Na izložbi, koja će se do kraja godine moći pogledati u svim centrima splitskoga Plovputa, prikazana je povijest svjetionika koja je kontinuirano tekla od Austrije i Austro-Ugarske do Jugoslavije i Hrvatske.

Osim izložbe, održani su međunarodni stručni skup, savjetovanja i predavanja te mnogi drugi događaji s temom svjetionika u Hrvatskoj te svjetioničarske službe uopšte. Istaknuto je kako 36 metara visok svjetionik počeo raditi u noći 17. aprila 1818. godine te kako je 17 milja daleko upozoravao moreplovce na opasnost od najzapadnijeg rta Istre.

 Na svečanosti je ravnateljica Hrvatskoga pomorskog muzeja iz Splita Danka Radić istaknula da su hrvatski svjetionici dio graditeljske i kulturno-povijesne baštine koja je iznimno važna za hrvatsku pomorsku tradiciju te cjelokupni identitet.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan i donedavni djelatnik Plovputa, tvrtke koja se brine za svjetionike, podsjetio je kako su oni nastali radi sigurnosti plovidbe, što je i dalje njihov primarni zadatak.

Tom je prigodom rečeno da je Plovput pokrenuo projekt kako bi svjetionici služili za turističku svrhu. Plovput trenutačno izravno bukira njih jedanaest, među kojima je savudrijski jedan od najpopularnijih.

Najčitanije