Brod po imenu „Kragujevac“ plovio je svjetskim morima prije skoro 100 godina

Brod Kragujevac – foto Na vodi

Zvuči nevjerojatno, ali Kragujevac je u prošlom stoljeću imao brod koji je nosio ime ovog grada. Za nevjericu je i to što je teretnjak izrađen u Engleskoj ponio ime grada kroz koji protječe samo plitka Lepenica.

Teretni brod „Kragujevac“ napravljen u South Shileds’u u Engleskoj 1920. godine i porinut je pod imenom „Ronda“ u vlasništvu firme „Bowring SS Co Ltd.“ iz Londona. Bio je dugačak 118 i širok 16,3 metra. Od 1946. godine nosi ime „Kragujevac“ i postaje vlasništvo „Jugoslavenske slobodne plovidbe“ iz Rijeke.

Njegova nosivost bila je zavidnih 8.233 tone. Parni motor je bio jačine od 2.500 konjskih snaga i davao je brzinu od 10 čvorova. Kasniji brodovi tipa „Empire“ koji su građeni od 1942. do 1944. godine po izgledu i veličini nisu odstupali od „Kragujevca“.

Vijest zvuči nevjerojatno zbog činjenice da je brod nosio ime grada kroz koji protječe samo Lepenica koja se ljeti može i pregaziti, ali kroničari tvrde da je u prošlosti ova rijeka bila plovna i da su njom brodile lađe.

Brod „Kragujevac“ je rashodovan 1960.

2 Komentari

 1. “Zvuči nevjerojatno, ali Kragujevac je u prošlom stoljeću imao brod koji je nosio ime ovog grada. Za nevjericu je i to što je teretnjak izrađen u Engleskoj ponio ime grada kroz koji protječe samo plitka Lepenica.”

  Koja glupa konstatacija!?!?
  Pa ime broda moze biti Himalaji kakve veze ime.
  Slovenci su imali brod Triglav .
  Jugoocenija je imala brod “Pelinovo ” selo u Gornjem Grblju nema ni mora ni rijeke nego presuseni potok sa mlinom za masline .
  Takodje Zeta ,Moslavina itd.
  Prekookenska Bar imala je brodove “Komovi”,” Durmitor” itd pa niko nije plovio po Crnom Jezeru na Durmitoru.
  Prije Jugooceanije zvala se Lovcenska Plovidba pa se nije niti jedan brod popeo na Lovcen i Jezerski Vrh.
  Beoplov je imao najveci BulkCarier u SFRJ “Smederevo” nije mogao kroz Panamski Kanal a ni po Dunavu.Itd..itd…
  Putnicki brod utopljen u Tivatskom zalivu zvao se “Cetinje” a koliko znamo na Cetinju nema ni mora ni rijeke jedino poplava kad je kisa i veliku vodu u Donji Kraj ali mislim ne dovoljnu za plovidbu.

  A ovom tesktu se dva puta ponavlja naucno otkrice kako je Lepenica plitka pa i da je dublja ne bi taj brod tamo plovio.

 2. Gospodo strašno ovo nije dobro, brodovi mijenjaju imena kao Skiiti, Egipćani,Qashgai, Romi (od Romanije) konje kontra logike DRPSa oni su tu 30setak godina. Pronađite imana tijeh parobroda prije ovijeh pa onda konstatujte te lokal patriotske nacionalno kapitalističko socijalističke ideje. Bio je i neki Dunav pa su ga potopili kao i Berge Istru ko i zašto pitajte nadležne INSTITUCIJE. Lepenica je tako lijepa da mještani pored nje glavom nez obazira bježe na more ili jezera đe ko može i ima solada. Pelinovo su nazvali grbaljski inspektori koji se baš u stručnosti i nijesu nešto pokazali mada u pljačkama bivše Jugooceanaije i Barske položili ispit kao da su Roze iliti Pink Pankeri. Ljudi moji u pamet se dajte dok se mi prepiremo PRVE I DRUGE obitelji ponesoše sve Palace Bokeške molim ve sa svijema plažama i maslinicima pa nažalost i Solane tako vi je to moji dobri čak neosta ni okupatorima Kara Đorđevićima NIŠTA.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.