18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Andrea Doria odnijela još jedan život

Andrea-Doria

Smrt tehničkog ronioca Stevena Slatera na olupini Andrea Doria tragična je nesreća do koje je došlo uslijed brzog uspona, kako je zaključeno istragom.

46-godišnji Slater bio je član tima za tehničko ronjenje Darkstar, a istragu je vodio Northern Echo. Ronilac je bio na tjednom putovanju s prijateljicom Claireom Fitzsimmons koja ga je opisala kao “vrlo iskusnog, pažljivog i promišljenog ronioca” te je dodala kako njegova rekordna ronjenja uključuju mnoge olupine znatno dublje od Andreae Dorije.

Zaron je počeo 24. jula 2017. s broda Ol ‘Salty II iz Montauka u New Yorku. Fitzsimmons je izjavila kako nisu planirali roniti dulje od dva sata te kako su planirali provesti 20 do 30 minuta na dnu istražujući krmenu površinu talijanskog broda koji je potonuo u 1956. Budući da je more bilo poprilično uzburkano, grupa je čekala do podneva na njegovo smirivanje. Fitzsimmons je opisala kao “čudno” što na olupini Slater nije prestao skupljati suvenire kad su prolazili pokraj bazena. Začula je njegov vrisak te primijetila neobično veliku količinu zraka u njegovom suhom odijelu. Bilo joj je teško dok mu je pokušavala pomoći ispustiti zrak iz odijela jer je i sama imala tešku opremu, a bilo je tamno. Kako se tlak u njegovom odjelu povećao, nisu bili u mogućnosti spriječiti njegov nagli izron.

Budući da je njegovo računalo pokazalo kako se prebrzo uspinje bila ga je prisiljena pustiti te sama nije bila u mogućnosti izroniti sljedećih 72 minute. Te su joj 72 minute bile najteže jer nije mogla ništa, osim nadati se da su ga na površini uspjeli zbrinuti. Ekipa ga je na površini uhvatila već onesviještenog te mu pokušala pružiti prvu pomoć, no uskoro je proglašen mrtvim. Mjehurići plina nađeni u njegovoj krvi pokazali su kako je upravo nagli uspon bio fatalan za njega. Dr. Hamilton nije našao zatajenja na njegovoj opremi te je smrt opisao kao tragičnu nesreću. Tako je ova zloglasna olupina odijela još jedan život i ponovo pokazala svoje mračno lice.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije