16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Žlijebi, tradicija upotrebe kamena, edukacija, pješačenje, zabava, gastro-kutak…

U sklopu zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, u nedelju 11. marta organizuje obilazak sela Žlijebi, uz upoznavanje sa njegovim vrijednim nasljeđem gradnje u kamenu.

Organizator je naša Agencija i konoba Sikimića, uz tehničku pomoć PK „Subra“.

Program:

10h, proširenje pored Crkve Sv. Sergeja i Vakha na Podima: okupljanje učesnika, pa nastavak sopstvenog prevoza (u koloni) do podnožja pješačkih serpentina.

10:30, početak jednosatnog uspona uz Spile kamenim pješačkim putem.

11:30, dolazak do Žlijeba i konobe Sikimića. Spajanje sa grupom koja bi stigla sopstvenim prevozom preko sela Kameno. Degustacija lokalnog posluženja.

12-12:45, prezentacija tradicionalne tehnike vađenja kamena i načina slaganja krova od kamenih ploča, a po želji i okušavanje samih učesnika u ovom poslu.

12:45-13h, obilazak zanimljivosti sela Žlijebi.

13h-13:30, obilazak Crkve Sv. Nikole, sagrađene na platou sa jednim od najboljih pogleda na ulaz u Boku Kotorsku.

13:30-14:30, povratak istim pješačkim serpentinama niz Spile i završetak programa.

Tura sa pješačkim usponom uz Spile je pogodna za osobe u prosječnoj fizičkoj kondiciji. Potrebno je imati odgovarajuću obuću i mali ruksak sa rezervnom robom i nešto hrane i pića. Štapovi su takođe korisni dio opreme. Telefon, odnosno foto-aparat i dobra volja se podrazumijevaju! Učešće u događaju je besplatno, a uključuje vođenje, priču o zanimljivostima kraja i degustaciju tradicionalnog posluženja. Učešće je na sopstvenu odgovornost.

Koordinator programa „Orjen, planina kraj mora“, je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih dešavanja:

PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”.

Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Najčitanije