15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zima još ni blizu nije gotova – na vidiku novi val ekstremne hladnoće?

Boka, led, kamen i more – foto M. Marušić

Meteorologija i vremenski izvještaji češće su i više nego inače punili stranice portala i ostalih medija u tek završenom januaru. Najbolji je to pokazatelj da je vrijeme priredilo poprilična iznenađenja. Malo je ko iza toplih dana nakon prethodnog Božića vjerovao da se na Jadranu može dogoditi velika zima u njenom nastavku. No, dogodila se, prvenstveno u vidu hladnoće i to u svom punom “sjaju”. Izrazito hladna kontinentalna zračna masa s dalekog sjeveroistoka prelijevala se preko Jadrana i Italije sve do sjevernih obala Afrike.

Južina i relativna toplina do kraja sedmice

Do kraja sedmice pratit će nas južina, tek povremena i uglavnom slaba kiše, ali i temperature vazduha koje su znatno više nego smo ih imali u januaru. Čini se da će se bura do naših predjela ponovno uspjeti probiti početkom sljedeće sedmice kada će i temperature vazduha dan za danom lagano padati.

Boka, led, kamen i more – foto M. Marušić

Sibirska zračna masa

Pozornost plijene posljednji prognostički materijali za drugi dio sledeće sedmice. Tako su neki od njih za spomenuto razdoblje počeli predviđati novo jako hlađenje istočne i jugoistočne Evrope zbog novog dolaska vazdušne mase sibirskog porijekla. Ukoliko ovaj hladni val stigne do Jadrana, prizori kakve smo gledali u prvoj polovini januara mogli bi se ponoviti!

Ipak, kako se radi o relativno dalekom prognoziranom razdoblju, ovakav scenarij je izrazito nesiguran i podložan čak i značajnijim promjenama, pa će se više detalja znati za nekoliko dana.

Bilo kako bilo, zima još ni blizu nije gotova!

/Rade Popadić – Crometeo/

Najčitanije