17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog izgradnje kanalizacije, mjesec dana bez prilaza kući, šest autombila zarobljeno…

Kanalizacija Donja Lastva

Grupa mještana Donje Lastve protestovala je zbog kako kažu, nepodnošljive situacije u koju su dovedeni zvog radova na izgradnji primarnog kanalizacionog kolektora u dijelu toga naselja. Naime žitelji dvije veće stambene zgrade koje se nalaze neposredno uz trasu kolektora ispod lokaliteta Perušine, već skoro mjesec dana gotovo da ne mogu prići svojim stanovima jer je u blizini zgrade iskopan veliki rov u koji ni do danas nisu položene kanalizacione cijevi.

„Ovo je prevršilo svaku mjeru – iskopali su nam prilaz domovima, napravili rupu duboku nekoliko metara, na sve strane je blato i zemlja, a već danima se niko od radnika ni jne pojavljuje na gradilištu. Bukvalno smo odsječeni od svijeta, ne daj Bože da nekome zatreba intervencija hitne pomoći – ne znam kako bi oni  ovdje uopšte mogli da priđu ambulatnim kolima.“- kazala nam je jedna od nezadovoljnih mještanki Donje Lastve apelujući na Opštinu Tivat koja je investitor radova na izgradnji kanalizacionog sistema u tom naselju, da nešto preduzme i „pritisne“ izvođača da  ubrza posao.

Izgradnju primarnog kolektora u Donjoj Lastvi vrijednu oko 160 hiljada eura Opština Tivat započela je krajem oktobra. Posao obavlja podgorička firma Civil Engineer koja na trasi od Cacova do Gornjeg Seljanova iznad Šponig centra, treba da sagradi 1.300 metara dugi primarni kolektor sa 40 šahti. Tada je najavljivano da će radovi, ukoliko vrijeme posluži graditelje, biti završeni do kraja novembra, ali se to nije desilo.

Direktor  Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat Peđa Obradović, nam je danas kazao da na dijelu trase imaju velikih problema zbog lošeg sastava terena i pojave podzemnih voda.

„Konkretno, na dijelu ispred zgrade čiji se stanari žale, rov za polaganje cijevi po projektu je dubok čak 6,5 metara i do sada je u njega u dva navrata provaljivala podzemna voda, obrušavala zemlju i poplavljivala ga. Čak je prije neki dan obrušena zemlja zatrpala jednog od radnika do pojasa, ali na sreću on nije povrijeđen. Radimo sve što možemo, čak smo dopremili i pumpu za vodu kapaciteta 1.000 litara u minuti, ali se ni ona ne može izboriti sa podzemnim vodana nakon što su ih posebno intenzivirale velike kiše proteklih dana“- objasnio je Obradović. Istakao je da je svjestan problema na tom dijelu gradilišta gdje je iza prekopanog prilaza zgradi, zarobljeno ostalo čak i šest automobila, pa je završetak ovog poteza „prioritet svih prioriteta“.

„Čim vremenske prilike omoguće da se voda malo povuče , nastojaćemo da pod hitno završimo taj potez i odmah izlijemo planiranu šahtu na tom mjestu. Činimo što možemo, ali na žalost, ne zavisi sve od nas“- istakao je Obradović.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije