15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zašto se kult Gospe od Zdravlja posebno poštuje u Boki Kotorskoj?

Kotor – Gospa od Zdravlja – foto Boka News

Potaknut aktuelnom pandemijom korona virusa, želimo podsjetiti na kult Gospe od Zdravlja, koji se posebno poštuje u Boki Kotorskoj, kako kod katolika tako i kod pravoslavnih vjernika.

Crkva Gospa od Zdravlja u svijesti građana Kotora nekada a i danas bila i ostala izuzetno važna i jedna je vrsta hodočasničke crkve koja je dio kolektivne svijesti cijelog Kotora i Bokokotorskoga zaliva.

Inače kult Gospe od Zdravlja je vezan za bolest kuge koja je vladala u srednjem vijeku, koja je pokosila ogroman broj ljudi, devastirala ekonomiju… U to vrijeme Venecija je zamolila za pomoć Bogorodicu. Kada se kuga zaustavila senat je odlučio da se Bogorodici Blaženoj Djevici Mariji koja je Veneciju izvukla od te strahote podigne crkva na kanalu Grande koja je nazvana Santa Maria della Salute, dakle Gospa od Zdravlja koja je spasila Veneciju.

Gospa od Zdravlja – Kotor 21.novembar – foto Boka News

Kult se proširo na cijelu Dalmaciju, jedna od najljepših crkava Gospe od Zdravlja je u Zadru, u kojoj je u XVIII vijeku oltar podigao Andrija Zmajević koji je bio iz Perasta.

Crkve Crkve Gospe od Zdravlja postoje u Kotoru, Splitu, Dubrovniku.

Crkva Gospe od Zdravlja u Kotoru se nalazi na pola puta prema vrhu San Đovaniju, nije nastala samo u XV i XVI stoljeću već se dograđivala, pa je tako dobila u XVIII stoljeću zvonik i slikoviti trijem. Ona je zanimljiva i zbog toga što se u njoj nalaze dvije grobnice, obitelji Bolica i Luković, koji su zadužile Kotor i njegovu povjesnu baštinu.

Gospa od Zdravlja – Kotor 21.novembar foto Boka News

Kako je zapisao pokojni don Anton Belan u svojoj knjizi “Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja“ crkvi se prilazi slikovitim putem kojim treba preći 520 skalina, sa četiri male kapelice, a na blagdan Gospe od Zdravlja 21. novembra, u njega hodočasti više stotina vjernika, što je jako puno s obzirom da do njega dolaze ne oni koji žele, nego oni koji mogu.

Crkva Gospe od Zdravlja opominjala je, a na neki način to čini i danas, da za zaštitu grada nisu dovoljne samo moćne zidine i hrabrost branitelja, već je potrebna Božja zaštita uz njen majčinski zagovor.

Izvor:M.M.

Najčitanije