10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaštita nasljeđa Perasta mora biti imperativ

Perast – izgled budućeg hotelskog kompleksa Smekija- Jadran

Savjet za upravljanje prirodno i kulturno-istorijskim područjem Kotora na narednoj sjednici razmatraće i pitanje gradnje u Perastu, koje u javnosti prati niz kontroverzi kao i negodovanje mještana koji su od nadležnih zatražili inspekciju gradnje hotelskog kompleksa Smekja/Jadran kao i provjeru usaglašenosti idejnog rješenja i glavnog projekta.

Perast kao kulturno-istorijska cjelina ima status kulturnog dobra, ujedno je integralni dio prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO. Mješovito savjetodavno tijelo za upravljanje prirodno i kulturno istorijskim područjem Kotora imenuje Vlada Crne Gore.

Predsjednik Savjeta je predsjednik kotorske opštine, a članovi su imenovani na predlog Ministarstva održivog razvoja, Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Skupštine opštine Kotor i nevladinog sektora.

Predsjednik Savjeta, prvi čovjek opštine Kotor Vladimir Jokić, kazao je Pobjedi da je to tijelo u novom sazivu konstituisano u januaru, a na prvoj sjednici se raspravljalo o pitanjima gradnje u okviru kulturno-istorijskog područja Kotora.

“Zaključci Savjeta su dostupni javnosti, a odnose se prije svega na lokacije Kostanjice i Kampa. Uskoro se planira nova sjednica Savjeta, na kojoj će i gradnja u Perastu biti jedna od tema. Ipak, napominjem da je u skladu sa zakonima za kontrolu gradnje tu nadležan Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje MORT-a”,  precizirao je Jokić u izjavi Pobjedi.

Perast- foto Boka News

Prema njegovim riječima, obavezno vođenje računa o pravilima građenja, zaštiti područja, konzervatorskih pravila i kulturno-istorijskom nasljeđu Perasta je ,,apsolutni imperativ, bez obzira na investitora i veličinu investicije”.

HOTEL SA PET ZVJEZDICA

Kompanija IMOBILIA je postala vlasnika kompleksa “Jadran Perast”, kupovinom akcija na državnom tenderu, zadovoljivši tako sve zahtjeve države u pogledu budućnosti ovog objekta.

Kompanija IMOBIČIA se obavezala da će sadašnji kompleks (koji čine Palata Smekja i nova zgrada napravljena krajem prošlog vijeka u vrijeme ekspanzije proizvodnje u ovdašnjoj fabrici konfekcije) u potpunosti rekostruisati, arhitekturu fabričke hale uskladiti sa izgledom fasada peraških zgrada i na tom mjestu napraviti hotel sa pet zvjezdica. Riječ je o površini objekata od oko pet hiljada kvadratnih metara.

U ovom trenutku Palata Smekja je u završnoj fazi rekonstrukcije.

Najčitanije