Zaštita nasljeđa Perasta mora biti imperativ

Perast – izgled budućeg hotelskog kompleksa Smekija- Jadran

Savjet za upravljanje prirodno i kulturno-istorijskim područjem Kotora na narednoj sjednici razmatraće i pitanje gradnje u Perastu, koje u javnosti prati niz kontroverzi kao i negodovanje mještana koji su od nadležnih zatražili inspekciju gradnje hotelskog kompleksa Smekja/Jadran kao i provjeru usaglašenosti idejnog rješenja i glavnog projekta.

Perast kao kulturno-istorijska cjelina ima status kulturnog dobra, ujedno je integralni dio prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO. Mješovito savjetodavno tijelo za upravljanje prirodno i kulturno istorijskim područjem Kotora imenuje Vlada Crne Gore.

Predsjednik Savjeta je predsjednik kotorske opštine, a članovi su imenovani na predlog Ministarstva održivog razvoja, Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Skupštine opštine Kotor i nevladinog sektora.

Predsjednik Savjeta, prvi čovjek opštine Kotor Vladimir Jokić, kazao je Pobjedi da je to tijelo u novom sazivu konstituisano u januaru, a na prvoj sjednici se raspravljalo o pitanjima gradnje u okviru kulturno-istorijskog područja Kotora.

“Zaključci Savjeta su dostupni javnosti, a odnose se prije svega na lokacije Kostanjice i Kampa. Uskoro se planira nova sjednica Savjeta, na kojoj će i gradnja u Perastu biti jedna od tema. Ipak, napominjem da je u skladu sa zakonima za kontrolu gradnje tu nadležan Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje MORT-a”,  precizirao je Jokić u izjavi Pobjedi.

Perast- foto Boka News

Prema njegovim riječima, obavezno vođenje računa o pravilima građenja, zaštiti područja, konzervatorskih pravila i kulturno-istorijskom nasljeđu Perasta je ,,apsolutni imperativ, bez obzira na investitora i veličinu investicije”.

HOTEL SA PET ZVJEZDICA

Kompanija IMOBILIA je postala vlasnika kompleksa “Jadran Perast”, kupovinom akcija na državnom tenderu, zadovoljivši tako sve zahtjeve države u pogledu budućnosti ovog objekta.

Kompanija IMOBIČIA se obavezala da će sadašnji kompleks (koji čine Palata Smekja i nova zgrada napravljena krajem prošlog vijeka u vrijeme ekspanzije proizvodnje u ovdašnjoj fabrici konfekcije) u potpunosti rekostruisati, arhitekturu fabričke hale uskladiti sa izgledom fasada peraških zgrada i na tom mjestu napraviti hotel sa pet zvjezdica. Riječ je o površini objekata od oko pet hiljada kvadratnih metara.

U ovom trenutku Palata Smekja je u završnoj fazi rekonstrukcije.

2 Komentari

  1. Meni nista nije jasno- projekat u zavrsnoj fazi a raspravlja se o njegovoj gradnji. Reagujte dok se rasciscavaju placevi i izdaju dozvole!

  2. povijesna cjelina Perasta je zadnji ” branik” u očuvanju kakvog -takvog kulturno povijesnog krajolika kotorskog zalijeva,pogotovo što je njegova vrijedna povijesna struktura u velikom obimu sačuvana. Nesavjesno i protuzakonsko činjenje (Zakon o zaštiti kulturnij dobara), uzevši u obzir status samog naselja i šireg područja ,pod još uvijek UNESCO-vom zaštitoman ,očituje se u do sada u jednostranim poduzetim koracima,odlukama koje su u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite i kriterijima koje valja spoštovati . Realizira li se taj projekt ,ono će rastvoriti vrata za daljnju devastaciju samog bitka prostora Boke a reperkusije po tom opjevanom krajoliku i svim njezinim kulturološki jedinstvenim atributima biti će , pogubnije od potresa 1979 god.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.