16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Volonturizam – nove mogućnosti spajanja turizma i društveno odgovornog angažovanja

Voluntarizam

Predstavnici Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Opštine Herceg Novi učestvovali su na prvom od dva modularna treninga u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja-razvoj kvalitetnih volonturističkih programa“ koji je protekle nedelje održan u Dubrovniku.

Ciljevi treninga bili su razvijanje i unapređivanje postojećih sposobnosti, vještina, znanja i stavova učesnika kada su u pitanju volonterski menadžment i društveno preduzetništvo.

Želja organizatora bila je da trening pomogne  unapređenju volonturističkih programa i ukaže na mogućnosti koje takav model pruža u razvoju turističkih proizvoda.

Ime volonturizam je prilično novo, ali ideja je stara već nekoliko decenija. Organizacija raznih vrsta “radnih kampova” u kojima volonteri mogu učestvovati u projektima širom svijeta i tako provesti svoj odmor, nije neki novitet. Međutim, u posljednjih nekoliko godina turoperatori su to otkrili kao novi “paket” u svojoj ponudi, te različite agencije nude odmor u kojemu su zagarantovana iskustva koja se ne mogu doživjeti u hotelskim kompleksima. Volonturisti ne žive u izolovanim hotelskim “getoima”, već dolaze u direktan kontakt s lokalnim stanovništvom. Tako sklopljena prijateljstva znaju trajati godinama. Ponuda programa seže od brige za životinje, preko rada u poljoprivredi, do angažmana u dječjim domovima. Mnogi turoperatori nude kombinaciju odmora i volonterskog angažmana – objašnjava rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević.

Starčević je siguran da polju volonturizma Herceg Novi ima širok razvojni prostor i značajne potencijale. Ističe da je važno u razvoj volonturističkih programa povezati društvenu zajednicu, organe lokalne uprave, turističku privredu i nevladin sektor, kako bi se dobila što kvalitetnija ponuda, odnosno programi.

Savina Herceg Novi – foto Lazure marina

Tako bismo na primjer, sutra mogli imati aranžmane koji bi uključivali uređenje Savinske dubrave, obnovu starih pješačkih staza kroz zaleđe, radove na pošumljavanju, uređenje seoskih izvora, obnovu objekata tradiconalne gradnje, obnovu i revitalizaciju u turističke svrhe austro-ugarskih žandarmerijskih stanica, monitoring stanja u Parku prirode Orjen i tome slično. Dakle, mogućnosti su velike, a uspješnim provođenjem umnogome bi mogli poboljšati stanje u više oblasti i ujedno dobiti zanimljiv turistički proizvod. Osim toga, što nije za zanemariti – volonturisti u potpunosti plaćaju svoje troškove, te je u tome i glavna razlika između njih i klasičnih volontera, koji, mada nisu direktno plaćeni, dobijaju makar smještaj i hranu o trošku organizatora – kaže Starčević.

Projekat „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ sprovodi se u sklopu EU prekograničnog IPA II programa za Hrvatsku i Crnu Goru. Cilj je jačanje saradnje javnog, profitnog i neprofitnog sektora putem razvoja volonturizma kao inovativnog i prepoznatljivog turističkog proizvoda u zajedničkom turističkom prostoru hrvatsko-crnogorskog prekograničnog područja.  Vodeći partner za Crnu Goru je ADP Zid iz Podgorice, a za Hrvatsku – Udruga Mi iz Splita.

Najčitanije