12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vodimo vas na izložbu Đura Belog Prijića

U Spa galeriji Instituta Igalo sinoć je otvorena 11. samostalna izložba slika i skulptura Đura Belog Prijića. Izloženo je tridesetak slika i skulptura koje su izazvale veliku pažnju i komentare brojne publike.

Izložbu je otvorio književnik i novinar Miraš Martinović.

„Mediteran u svom obilju pulsira u Prijićevim slikama, koje prostor za svoj doživljaj svijeta nalazi na plažama, tim karakterističnim ambijentima na mapi Mediterana. Ogoljeni život, čovjekovo prirodno stanje opuštenost, koju taj prostor podrazumijeva prerasta u psihologiju profilisanu samosvojnim bojama i linijama. Gledajući more na Belijevim slikama, otkrivamo more u sebi. Likovi žena, izrazi i nijanse koje se javljaju na njihovim licima, plime koje nose u sebi, snažno se i vide i čuju, u svoj tananosti, tajnosti i skrivenosti koja se otkriva našem pogledu i doživljaju.

Ove slike jesu svojevrsno meditransko pismo. Prijić skulptutre vješto kombinuje sa slikama, ali i kao posebno zaokružen umjetnički izraz. Ova izložba taj spoj čini idealnim“ – kazao je između ostalog Martinović.

Beli: Ja volim ovakve plaže i normalne žene, ljudi živite normalno i opustite se …

Izložba – Đuro Beli Prijić

„Danas su se nametnuli neki eksperti. Svaki čovjek se razumije u umjetnost, samo su ukusi različiti. Znam da se moje slike sviđaju mnogima, ali mnogima i ne. Nekima se čak i gade. Ali to je fenomenalno, jer ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. To je suština svega.

Nama su uvalili u glavu neka ludila. Svi hoće da mi objasne koja je dobra muzika, ne pitajući me da li mi se sviđa. Ne smijem da jedem ono što volim, nego moram da jedem ono što mi kaže Naomi Kembel. Ona jede žućenicu, a ja je jedem cijeli život. Sve na internetu gledamo što  smijemo, a što ne, a ja volim ovakve plaže i atmosferu, normalne žene, nesavršene. Ko je od nas savršen? Ja kada se tuširam nešto mi smeta, u pitanju je atmosfera među običnim svijetom na plaži. Mislim da ne vrijeđam nikoga.  Kažem: ljudi, opustite se, živite normalno“ – kazao je Đuro Beli Prijić.

Izložba – Đuro Beli Prijić

Đuro – Beli Prijić rođen je na Cetinju 1956. Školovao se u Titogradu, Herceg-Novom i Beogradu. Slikarstvom i primjenjenom umjetnošću bavi se od 1974. godine.

Živi i radi u Herceg Novom.

Izložba se može pogledati narednih mjesec dana u Spa galeriji Instituta Igalo.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije