13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada CG: Bokeljska mornarica će biti kandidovana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Bokeljska mornarica- foto Miro Marušić

Vlada Crne Gore je usvojila na današnjoj sjednici Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, priprema Nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine počela je u martu prošle godine, kada je formirana Radna grupa.

“Cijeneći da je učešće lokale zajednice od posebnog značaja za definisanje mjera, ali i samo formulisanje Nominacionog dosijea, u njegovu pripremu je bila uključena i lokalna zajednica. Takođe, predstavnici Radne grupe učestvovali su u radu Skupštine Bokeljske mornarice, na kojoj su članstvu organizacije prezentovali Nominacioni dosije”, kaže se u saopštenju ministarstva kulture i vlade.

Podrška lokalne zajednice nominaciji je, ističu, ostvarena i prikupljanjem saglasnosti predstavnika Bokeljske mornarice, ali i šire lokalne zajednice Kotora i Boke Kotorske, koje predstavljaju sastavni dio Nominacionog dosijea.

“U ovom procesu prikupljene su 273 saglasnosti, koje svjedoče o vrijednosti i značaju ovog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore”, naglasili su iz Ministarstva.

Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu će biti predat do kraja marta 2018. godine, nakon čega slijedi faza evaluacije od strane nadležnih UNESCO tijela, koja traje do dvije godine od datuma predaje dosijea.

Bokeljska mornarica – kolo foto Boka News

Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 vjekova tradicije lokalne zajednice Boke. Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sistemi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati uprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i porodičnim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro, poručuju iz Ministrastva kultrure Crne Gore.

“Uvažavajući sve njene kulturne vrijednosti, Crna Gora je odlučila da Bokeljska mornarica bude prvo nematerijalno kulturno dobro koje će kandidovati ka UNESCO, uvjereni da će Bokeljska mornarica tim činom dobiti još jednu potvrdu svog već osvjedočenog međunarodnog značaja”, zaključuju u Ministarstvu kulture.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije