12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Vikend na Orjenu“

Protekle subote i nedjelje prevoj Orjensko sedlo (1600 m) bio je centar brojnih aktivnosti: od planinarenja, preko speleologije, pa sve do tradicionalne gradnje u kamenu.

Planinarski uspon na najviši vrh primorskih Dinarida, Veliki kabao (1894 m), evocirao je uspomenu na gradnju najstarije planinarske staze u Crnoj Gori, pravljene 80-ih godina 19-og vijeka za potrebe izlaska princa Rudolfa Habzburga. Popodnevni sati su iskorišteni za tačno lociranje, obilazak i kartiranje jednog, do sada slabo poznatog speleološkog objekta, smještenog u jugoistočnim padinama vrha Kosmaš (1720 m). Dvojna jama, u inače bezvodnoj planini je značajna i zbog snijega na njenom dnu, ali ovog puta, umjesto vode, učesnicima je pružila zaklon od kiše koja je veći dio dana zasipala Orjen.

Topli kutak kraj kamina i puna trpeza u planinarskom domu „Orjen sedlo“, brzo su odagnali misli sa lošeg vremena, a bilo je momenata i za uživanje u uvjek atraktivnim vidicima sa ovog prevoja,pa je u veseloj atmosferi dočekana nedjelja, odnosno centralni događaj cijele manifestacije: Prvo prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe. Mada zvuči kao sportski, ovo prvenstvo je prije svega kulturni događaj, zamišljen kao nastavak aktivnosti na reafirmaciji gradnje u kamenu „na suvo“, važnog dijela zajedničke istočnojadranske, kao i šire, mediteranske, ruralne graditeljske baštine.

Napomenimo da su početkom godine, sastankom u Nikoziji na Kipru, započele aktivnosti na sastavljanju prijave umijeća gradnje suhozida na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, a spisku zemalja-inicijatora predloga svakako bi se trebala priključiti i Crna Gora, jer je suvomeđa još uvijek jedan od najuočljivijih elemenata našeg antropogenog pejzaža.

Takmičenje u umijeću gradnje „na suvo“ kod nas je potpuna novina, pa je u pripremi bilo dosta pitanja, komentara, pohvala, ali i skepticizma da se tako nešto uopšte može kod nas održati. Događaj koji je okupio 50-ak što pasivnih, što aktivnih učesnika, pokazao je suprotno: dvije ekipe iz Herceg Novog („Španjola“ i „Subra“), dvije iz Kotora („Orahovac“ i „Vjeverica“) i gostujuća ekipa iz Dubrovnika („Dubrovnik“), potvrdile su da interesovanje postoji i da se ovaj događaj može ustaliti i u Crnoj Gori i nastaviti da se dalje razvija. Mada su znanje i iskustvo imale sve prijavljene ekipe, za najbolje su plebiscitarno izabrani članovi „Španjole“ ( Marko Samardžić, ĐuroMilanović, Obro Samardžić i Lazo Simović  ), a kapitenu, Obru Samardžiću , je u ime organizatora „zlatni kamen“ za I mjesto uručio v.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević. U dogovoru, ostali poredak ekipa nije utvrđivan, već su preostalo vrijeme i za ovu priliku sakupljeni kamen iskorišteni za gradnju suvomeđe koja će imati i korisnu funkciju ograđivanja bućarskog terena, objekta koji je kroz prošlogodišnju radionicu gradnje revitaliziran, a koji se na ovaj način već priprema za naredni avgustovski događaj: Drugi revijalni bućarski turnir „Orjensko sedlo“.

„Vikend na Orjenu“ su organizovali: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Turistička organizacija Herceg Novog, Planinarski klub „Subra“ i opština Herceg Novi.

Željko Starčević

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije