16 C
Kotor

Slušaj online radio

Vandali oslikali mural na kamenoj fasadi mlina u jednoj od starih ambijentalnih cjelina u Tivtu

Grafiti-urevo-fasada-mlina-Ratkovic

Na starom mlinu za masline familija  Sindik i Ratković u selu Đurđevo Brdo iznad Tivta nepoznati počinilac  je oslikao mural  uz tekst na engleskom jeziku.

Tivćanin Dragan Rajčevič koji se intenzivno bavi proučavanjem bogate i slojevite prošlosti Đurđevog Brda – danas napuštenog sela, ali vrijedne stare tradicionalne ambijentalne cjeline na obroncima Vrmca iznad Tivta, pronašao je ovaj mural na kamenoj fasadi starog mlina, prilikom posljednjeg svog redovnog obilaska sela.

„Primjetio sam mural i fotografisao ga. Riječ je o objektu mlina starom najmanje 180 godina i žalosno je da na njegovoj fasadi bezobzirni ljudi izražavaju svoja umjetnička osjećanja. Na mlinu piše na engleskom jeziku da je to poklon Engleske Crnoj Gori uz psovku koju ne želim da komentarišem”- kazao je juče novinarima Rajčević.

On je dodao da je isti mural osvanuo i u obližnjoj kući Krstovića sa unutrašnje strane njenih zidova.

“Desetak metara dalje nalazi se, po mojim istraživanjima, najstarija crkva na ovim prostorima  – crkva Svetog Srđa na Đurđevom Brdu. Na sreću ona nije oslikana. Zaista je žalosno ovo što se dešava“ – zaključio je Rajčević.

Izvor:S.L

Najčitanije