Usvojene Izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora

Kotor – foto Boka News

Skupština Crne Gore usvojila je juče Izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora, kojim se dodatno unaprjeđuje zakonski okvir i pruža kvalitetnija osnova za upravljanje ovim UNESCO područjem.

U skladu sa Odlukom Komiteta za svjetsku baštinu koja se odnosi na područje Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, usvojene u Istanbulu, u julu 2016. godine, Ministarstvo kulture je donijelo odluku da tokom 2017. godine inovira i unaprijedi pravni okvir Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora.

Izmjenama Zakona precizirane su granice Područja, i njegove zaštićene okoline i usklađene sa zvaničnim granicama koje je UNESCO usvojio. Uvedena je obaveza izrade Procjene uticaja na baštinu (HIA) za cjelokupno područje na period od 5 godina, kao i propisana obaveza usklađivanja svih planskih dokumenata sa Procjenom uticaja na baštinu za cjelokupno Područje Kotora, kao i za njegove pojedine djelove. Zakon previđa i obavezu izrade pojedinačnih procjena za posebne lokalitete.

Na precizniji način uređeno je pitanje imenovanja i razrješenja članova Savjeta, čime se pojačava se odgovornost predsjednika i članova Savjeta, u odnosu na Vladu koja ih imenuje i razrješava.

Zakon, između ostalog, precizira i da Savjet osim mogućnosti da zahtijeva od strane organa državne i lokalne uprave preduzimanje odgovarajućih mjera iz svojih nadležnosti, daje saglasnost nakon pribavljanja mišljenja nadležnog organa lokalne uprave za inicijative, programe i urbanističke i druge projekte koji se odnose na Područje Kotora i njegovu zaštićenu okolinu koje donose organi lokalne uprave, državni organi, javna preduzeća i drugi, radi njihovog usklađivanja sa Menadžment planom i drugim dokumentima od značaja za Područje Kotora.

Kotor foto Boka News

Važno pitanje koje se ovim izmjenama rješava odnosi se na obezbjeđivanje sredstava za administrativno-tehničke poslove za potrebe rada Savjeta, pa se normira način na koji se obezbjeđuju sredstva, i uvodi obaveza Opštine Kotor i Ministarstva kulture, da obezbijede fiksni iznos sredstava.

Ministarstvo kulture će u saradnji sa nadležnim nacionalim i lokalnim instuitucijama u narednom periodu intenzivirati aktivnosti u sprovođenju međunarodnih i nacionalnih standarda, uvažavajući značaj Kotora za kulturnu baštinu čovječanstva.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.