URA: Krađa arheološkog blaga bez sankcionisanja

Odneseno sidro galijuna sa dubine 20 m_resizeGrađanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) saopštenjem skreće pažnju javnosti na probleme sa krađom arheološkog blaga i neadekvatnim ponašanjem nadležnih državnih organa, koji su o tome obaviješteni.

Krađa sidra sa broda „Galijun“ iz XVI vijeka, propelera sa parobroda „Arpad“ i brojni drugi primjeri dovode u sumnju spremnost i sposobnost kulturnih poslanika Herceg Novog za odgovornost preuzimanja ovako krupnog tereta na njihova “kulturna” pleća, navodi se u saopštenju OO URA.

„Nema stanovnika Herceg Novog, Boke Kotorske i Crne Gore koji ne bi podržao inicijativu da se Herceg Novi kandiduje za “Evropsku prijestonicu kulture 2021”, ali je upitno kolike su šanse da se tako nešto ostvari imajući u vidu sveukupne menadžmentske kapacitete kulturnih poslenika našeg grada. Bilo bi šteta dobru ideju potrošiti na promociju političke stranke ili pojedinaca, a za neuspjeli pokušaj račun ispostaviti građanima. Koliko su kulturni poslenici Herceg Novog nesposobni vidi se i po tome što sam, roneći na rtu Kabala u Boki Kotorskoj, utvrdio da na tom hidroarheološkom lokalitetu nedostaje veliko brodsko sidro sa potopljenog broda tipa “Galijun” iz 16. vijeka. Sidro je pronađeno u dvorištu kuće ruskog državljanina u Herceg Novom, gradu koji se kandidovao za “Evropsku prijestonicu kulture 2021”. O tome je 15.09.2014.godine pisanim putem obaviješteno Ministarstvo kulture Crne Gore, a u Centru bezbjednosti je data izjava. Nakon godinu dana Ministarstvo kulture, u odgovoru na zahtjev da nam kažu što su uradili, navodi da je pokrenuta krivična prijava protiv NN lica te da je ostalo na pravosuđu da pronađe počinioca ovog krivičnog djela. Brodsko siro se i dalje nalazi na istom mjestu gdje je bilo i prošle godine.

Sidro foto Boka News
Sidro foto Boka News

Istoga dana prošle godine Ministarstvu kulture Crne Gore je prijavljen nestali propeler parabroda “Arpad” sa lokaliteta kod rta Arza na ulazu u Boku Kotorsku. Propeler je odnešen iz podmorja Herceg Novog, grada kojeg kandidujemo za “Evropske prijestonicu kulture 2021”. Reakcija Ministarstva kulture Crne Gore na ovu i slične prijave su neadekvatne i razočarajuće. Slikovit primjer nebrige nadležnih institucija daje brodski top u Zavičajnom muzeju Herceg Novog izvađen sa hidroarheološkog lokaliteta rta Kabala na kom je potopljen brod Otomanskog carstva u opsadi Herceg Novog u 16. vijeku. On se nalazi u raspadnutom stanju na ulazu u muzej i prvi je eksponat sa kojim se posjetioci ove ustanove susrijeću.Ovi i brojni drugi primjeri dovode u sumnju spremnost i sposobnost kulturnih poslanika Herceg Novog za odgovornost preuzimanja ovako krupnog tereta na njihova “kulturna” pleća,navodi se u saopštenju koje je potpisao član OO URA Herceg Novi Dragan Gačević.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.