21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

UPS dobila novi spasilački brod

Novi spasilački brod SAR-3

Uprava pomorske sigurnostui Crne Gore (UPS) u Kotoru je danas preuzela novosagrađeni spasilački brod nazvan SAR-3, a koje je za njene potrebe konstruisala i sagradila domaća kompanija, brodogradilište „Monte Marine Yachting“ iz Kotora.

SAR-3, katamaran dužine 16,5 i širine 6 metara, vrijedan je 450 hiljada eura, a njegovu gradnju i opremanje finasirala je UPS. Brod je u srijedu porinut u more u Tivtu, nakon čega je u Kotoru završeno njegovo opremanje i montaža sve neophodne opreme, pa ga je juče i zvanično preuzela komisija UPS na čelu sa direktorom Safetom Kočanom.

HDR

Novi brod namijenjen je prvenstveno za operacije traganja i spašavanja na moru, na udaljenosti do 50 milja od obale. Ovo plovilo može da dejstvuje u olujnim uslovima do mora snage 7, a pored traganja i spašavanja, služiće i kao komandno plovilo u akcijama spriječavanja zagađenja mora, te za spašavanje i tegljenje onespodobljenih manjih komercijalnih i plovila za sport i rekreaciju. Brod koji može ukrcati 5 članova posade, ima i prostor za 7 putnika, mini kuhinju i toalet. Pogone ga dva motora Iveco ukupne snage 570 konja sa kojima postiže maksimalnu brzinu od 22 čvora. Na krmenoj platfiormi SAR-3 ima i sklopivu hidrauličnu dizalicu za podizanje predmeta iz mora, a brod nosi i i brzi RHIB gumenjak dužine 6 metara sa vanbrodskim motorom snage 80 konja koji značajno olakšava i ubrzava operacuje spašavanja ljudi iz mora.

„Novi brod značajno povećava naše kapacuitete i mogućnosti u operacijama traganja i spašavanja, naročito u od obale udaljenom akvatorijumu. SAR-3 će najvjerovatnije već u ponedjeljak isploviti iz Kotora za Bar gdje će mu ubuduće biti stana baza“- kazao nam je danas direktor UPS Safet Kočan. On je dodao da će nakon dolaska novog broda, dosadašnje glavno plovilo za traganje i spašavanje, brzi 12 metarski aluminijumnski radni čamac SAR-1 tipa „navar 40“ biti prebaziran u Budvu. Akvatorijum Boke Kotorske „pokriva“ manji gumenjak SAR-2, a UPS će uskoro raspisati i tender za nabavku još jednog brzog spasilačkog plovila vrijednog oko 200 hiljada eura.

SAR 3

„Riječ je o namjenski građenom tzv. heavy duty RHIB gumenjaku dužine 9 metara sa kabinom i sa dva vanbrodska motora od po 250 konja. To plovilo nabavljamo zahvajujući dobroj saradnji sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo, a taj RHIB će po potrebi službe, dejstvovati na cijelom Crnogorskom primorju“- zaključio je Kočan.

Izvor:S.L

Najčitanije