Uprkos zabrani lovci u Rezervatu prirode Solila u Tivtu

Solila dobila vodiča - otvoren turističko-informativni punkt
Solila dobila vodiča – otvoren turističko-informativni punkt

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore juče je obaviješteno o prisustvu lovaca na području posebnog (specijalnog) rezervata prirode “Tivatska solila”.

Solila su 2008. godine stavljena pod zaštitu radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i životinjskih vrsta, a shodno režimu zaštite, koji je Zakonom o zaštiti prirode propisan za rezervate prirode strogo je zabranjeno je svako uznemiravanje, hvatanje i ubijanje životinja.

Inače, lov tokom proljećnog i ljetnjeg perioda nije dozvoljen ni na jednu vrstu ptica upravo zbog toga što se u ovom periodu ptice gnijezde, polažu jaja i podižu svoje mladunce, a posebno ističemo činjenicu da se na području ovog specijalnog rezervata prirode, gnijezde se rijetke i ugrožene vrste ptica.

Javno preduzeće će proslediti prijavu za krivolov MUP-u Crne Gore, Centaru za bezbjednost opštine Tivat i tražiti da se krivolovci sankcionišu shodno Zakonu koji propisuje  kaznene mjere za ovu vrstu nelegalnih aktivnosti.

2 Komentari

  1. Uvatite vi njih (jer znamo) to jest znadete ko su pa ih malo driblajte, odgojite, educirajte u Spuž i poslije toga neće lako odit u krivolov jer neće imat ni puške (ni pištolja) ni municije a bogami ni volje. Vrijeme je .

  2. Molim da se ovaj članak dopuni informacijom zašto krivolovci love. E da bi ptice, kao piletinu, ispekli na prosulji (tavi, tiganju)? Ili da bi ih ulovljene držali doma kao kućne ljubimce u kempama (krletkama)? Ili da bi ih prodavali na crnom tržištu? Ili nešto drugo? Zašto love?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.