16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Uništene palme zamjenili sadnicama…

Nove sadnice

Na inicijativu Sekretarijata za planiranje prostora i održuivi razvoj Opštine Tivat, Komunalno preduzeće Tivat zasadilo je tri nove sadnice primorskog hrasta na zelenim površinama na  Trgu od kulture u tom gradu.

Sadnice hrasta pojedinačne visine veće od 2 metra, posađene su na mjestima gdje su prethodno decenijama rasle velike palme vrste kanarska datula, a koje je u međuvremenu uništio štetni insekt – crveni palnmin surlaš.

Prethodno je na sličan način, takođe na inicijativu Opštine, novom sadnicom rogača zamijenjena velika kanarska palma u „žardinjeri“ kod restorana „Prova“ u Ulici 21.novembra, a koju je takođe uništio surlaš.

Službe Gradsklog zelenila Komunalnog preduzeća Tivat kažu da sa  nije riječ o sistematskoj i organizovanoj akciji mijenjana uništenih stabala palme na tivatskim javnim zelenim površinama rogačom ili hrastom, jer posebna strulna komisija tek treba da donese konačnu odluku sa kojiom će konkretno novom vrstom drveća biti zamijenjeni od surlaša uništeni primjerci u nekada za Tivat prepoznatljivimk drvoredima velikih kanarskih palmi.

Izvor:S.L

Najčitanije