Uklanjaju stogodišnje palme oboljele od surlaša

Palme će zamjeniti istom vrstom

Na rivi u Donjoj Lastvi koja je bila prepoznatljiva drvoredom kanarskih palmi starih preko sto godina u toku je uklanjanje oboljelih stabala koje je uništio pamin crveni surlaš.

Radnici Komunalnog preduzeća na gradskoj rivi Pine su posjekli osam palmi, u Donjoj Lastvi je evidentirano18 oboljelih. Od ukupno 290 evidentiranih palmi, na području Tivta do sada je stradalo 80 stabala.

Fitosanitarna uprava CG je predložila da se ne uvoze i ne sade kanarske palme. Na sastanku u Opštini Tivat početkom marta je, uz sav rizik, dogovoreno da se na najatraktivnijim lokacijama, prije svega na Pinima i na rivi u Donjoj Lastvi, dio uništenih palmi zamjeni istom, vrstom palme.

Palme uništene crvenim surlašom foto Boka News

Objašnjeno je da su se na taj potez odlučili kako bi sačuvali prepoznatljiv identitet, „koji je i u smislu pejzažnog i arhitektonkog uređenja prepoznao palmu kao značajnu vrstu“.

Najavljen je intezivniji tretman postojećih i potencijalno novih stabala, metodom ukapavanja-endoterapija a ne prskanja kao do sada. Endoterapija podrzumijeva ubrizgavanje hemisjkih preparata u stablo. Riječ je o načinu liječenja koji je korišćen u Francuskoj, Italiji, Španiji Taj vid zaštite u Kotoru je, kako navode, dao dobre rezultate,

U opštinskom budžetu je opredjeljeno 100 hiljada eura za kupovinu i zamjenu propalih palmi na lokacijama gdje je najviše oboljelih.

3 Komentari

  1. Gospodine Komu Ništa komu Sve (komuništa) nije porto uvezo Kanarske Palme nego bliski likovi vladi Gore i Crne. Što bi bogati Tivat liječio palme kad može konsiljereu isplatit milione Eura,portu ne naplaćuje komunalije i još ih oslobađa 5,6 miliona Eurića što su dali prvijema poodavno. a on će sa prvijema i drugijema to vratit ( kad ponese Marinu Kalimanj) to jest kad na vrbu rodi Caberne iliti Merlot

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.