13 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaleđe Boke – posjetioci oduševljeni Vučjim dolom

Datum proljećni – slika tipično zimska: pejzaž pokriven svježim  snijegom koji škripi pod nogama. Da nije šafrana koji se probija da  nadvisi bijeli pokrivač, pomislili bismo da smo usred zime.

Skromne  kamene kolibe razbacane po rubovima dolaca koji se sad jedva naziru. U  ovom uspavanom i avetinjski praznom okruženju nestvarno djeluje grupa  od 34 šetača, koja, ne obazirući se na snijeg što ponovo počinje da  pada, sa znatiželjom obilazi tradicionalne ljetne stanove  Kruševičana (Orjen). Na zid urušene kolibe rasprostiremo za okrepu piganice i  suve smokve. U njoj domaćina nažalost već odavno nema. Kolibe odišu  starinom i nekom posebnom ljepotom, ali život u njima i rad oko njih  nisu bili nimalo laki. Kroz dugo razdoblje agrarne prenaseljenosti,  orjenski katuni su omogućavali opstanak, koristeći se prednostima  planinskog klimata. Kroz drugu polovinu prošlog vijeka, ovaj načina  ljetnje upotrebe planine postepeno se gasio, baš kako su i stanovnici  napuštali podorjenska sela. Revitalizacija sela, pa sa njima i  orjenskih katuna, nameće se kao prijeka potreba. Opustjeli agrarni  pejzaži unutrašnjost planine mogli bi ponovo oživjeti kroz spoj  posebnih oblika turizma sa tradicionalnom poljoprivredom i stočarstvom,  uz brendiranje hrane i obnovu starih katuna, ali i neminovnu upotrebu  savremene tehnologije.

Na stazi za Vučji do

Na ovu pješačku, ali ujedno i edukativnu turu, krenuli smo sa  Kruševica, starom pastirskom stazom, a isto tako se i vratili, cijelo  vrijeme uživajući u pogledu na selo i njegovo malo, ali izuzetno  plodno polje. Položaj i izgled mjesta privlači naše interesovanje, a  sigurni smo da bi sutra, makar jednako, moglo da privlači i pažnju  turista. U tom smislu je potrebno zajedno poraditi na turističkim  izletničkim programima, kao i na očuvanju tradicionalnog izgleda sela,  jer je on upravo glavni adut Kruševica.

Kruševice, krš i polje

Pješačka tura Kruševice-Vučji do je izvedena u organizaciji PK  „Subra“, a u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj  mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.  Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke  organizacije Herceg Novi. Osim navedenih, u njemu učestvuju u svojstvu  organizatora pojedinih događaja: NVO Orjen Outdoor, AK  „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne djelatnosti, ekologiju i  energetsku efikasnost, MZ Kameno-Žlijebi, MZ  Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, MZ Ubli, NVO „Orka“, konoba  Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub  “Adriafly”.

Najčitanije