13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Stolivu održana tradicionalna fešta “Kostanjada”

Tradicionalna fešta “Kostanjada”, održana je danas, uprkos južini i lošem vremenu, na platou ispred stolivskog Doma kulture “Niko Bilafer”, u organizaciji Udruženja “Kamelija” i Mjesne zajednice Stoliv.

Kao i prethodnih godina gosti su bili u prilici uživati u degustaciji proizvoda od kostanja, zdrave hrane, ribe, maslina…

Vrijedne Stolivljanke spremile su brojne delicije, slatke i slane, bilo je kolača, torti, pogača, priganica od kostanja…

Domaćini su ispekli kostanje, koji su besplatno podjelili uz vino.

Kostanjada 2019.

“Kostanjadu” je u ime pokrovitelja otvorila direktorica TO Kotor Ana Nives Radović, a prisutne su ispred organizatora pozdravili predsjednik Nevladinog udruženja “Kamelija” Vinko Vujović i predsjednik UO udruženja Romeo Mihović.

 

„TO Kotor nastaviti će da podržava manifestacije koje njeguju lokalne običaje. Priroda nas uvijek dovodi u Stoliv. Na početku sezone tu nas dovodi Fešta od kamelija, a na kraju sezone to je Kostanjada, koja nam pokazuje da je kraj sezone i da se priroda sprema da utonemo u dugi zimski san.Ono što nam je važno jeste da se lokalni običaji njeguju, da domaćice njeguju lokalne recepte. Potrudićemo se, ako bude potrebe za tim, da se drvo kostanja zaštiti jer to je takođe jedan od naših razloga zbog kojih djelujemo i svakako povod da doprinesemo lokalnoj zajednici“– kazala je Radović.

Predsjednik UO NVU “Kamelija”, Romeo Mihović Mihović, podsjetio nje da je udruženje nastavilo rad ranijih kulturno-umjetničkih i prosvjetnih društava, te da ove godine proslavlja 100 godina postojanja.

“Slavimo stogodišnjicu od kada je 1919. godine osnovano Tamburaško društvo Guslar u Stolivu, koje je četrdesetih godina promijenilo ime u Hrvatsko tamburaško društvo Zrinjski, da bi zamrznuo svoj rad tokom Drugog svjetskoh rata. Društvo nije dozvolilo okupatoru da peuzme orkestar. Sakrili su tamburice po kućama, a poslije rata je društvo nastavilo sa radom kroz kulturno-prosvjetno društvo Niko Bilafer, da bi 2002. godine to isto društvo bilo preregistrovano u NVU “Kamelija” koje i danas baštini svu tu tradiciju, te nastavlja nekim drugim programskim sadržajima” – poručio je Mihović.

Kostanjada 2019.

Pripremljen je bogat kulturno-zabavni program. Manifestaciji su prisustvovali turisti, te članovi i članice planinarskih društava, među kojima su i planinarsko društvo iz Dubrovnika. Organizovani su i izleti pješačkom stazom u Gornji Stoliv.

„Kostanjada“ u Stolivu se održava od 2006. godine.

Najčitanije