12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U katedrali Svetog Tripuna nesvakidašnji događaj – Misi prisustvovalo 270 svećenika

„Ovu katedralu posjećivali su carevi, kardinali, biskupi, državnici, redovnici, ali ovakav i ovoliki skup svećenika sigurno nije bio u povijesti ove katedrale“ – kazao je kotorski biskup mons. Ilija Janjić na današnjem euharistijskom slavlju u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru.

Naime, oko 270 svećenika, učesnika  Svećeničkog evropskog prvenstva u malom nogometu koje se održava u  Baru, danas je posjetilo Kotor, Kotorsku biskupiju i prisustvali su misi koja je služena na latinskom, hrvatskom i albanskom jeziku. Svećenici, učesnici sportskog takmičenja molili su na svojim jezicima, austrijskom, rumunjskom, srpskom, slovačkom, mađarskom, portugalskom, italijanskom, češkom, poljskom…

Misu je predvodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, barski nadbiskup Rok Đonlešaj i barski nadbiskup u miru Zef Gashi. Pjevao je prigodni zbor časnih sestara.

Susret katoličkih svećenika u Kotoru

„Zahvalio  bih se našim domaćinima i Svećeničkoj reprezentaciji Crne Gore, koji su nas lijepo i ugodno primili. Ovo su male biskupije i sigurno nije lako ovo sve organizirati. Nama je u Baru ugodno, prvi natjecateljski dan je za nas bio vrlo uspješan, stigli smo do polufinala, ali to nije i najbitnije… Obično smo mi iza oltara. Ovo je jedinstven događaj, tako da svake godine kada se okupimo svi zajedno slavimo svetu misu, iz tih razloga slavimo i na latinskom jeziku kako bi svi znali odgovarati liturgijske tekstove. Drago mi je da su naše kolege, svećenici iz drugih država Bjelorusije, Poljske, Češke, Njemačke… došli u Crnu Goru, vidjeti ove ljepote i možda još koji puta ponovo doći ovdje“ – kazao nam je kapiten Hrvatske svećeničke reprezentacije Domagoj Matošević, svećenik zagrebačke nadbiskupije na službi u Svetištu Majke Božje Bistričke.

Susret katoličkih svećenika u Kotoru

Za učesnike igara organizovan je obilazak Boke Kotorske brodom “Vodena kočija”.

Trinaesto po redu  Svećeničko evropsko prvenstvo u malom nogometu održava se od 25. do 28. februara u Baru i Ulcinju. Od 2005. godine ovi  se susreti jednom godišnje održavaju u evropskim državama.

Najčitanije