12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Dobroti održan protest građana zbog “rehabilitacije” pješane plaže tamo gdje je nije nikad bilo

Oko 150 građana okupilo se danas u Dobroti na protestnoj šetnji koju je organizovala inicijativa građana “Bokobran”, a koja se protivi izgradnji novog velikog pješčanog kupališta ispod novog  kompeksa turističkih vila “Dobrota Palazzi”.

Kupalište po dozvolama koje je dobio od svih nadležnih državnih organa, uključujući i Upravu za zaštitu kulturnih dobara, gradi kompanija “Serzman incorporated” koja se nezvanično dovodi u vezu sa Edinom Kolarevićem, sestrićem bivšeg premijera i predsjedmnika DPS-a Mila Đukanovića. Po projektu bivšeg dekana Arhitektonskog fakulteta u Podgorici Gorana Radovića i podgoričkog “Studia prostor”, ovdje će, kao zvanične institucije kažu, biti “rehabilitovano” kupalište  koje je nekad postojalo ispod lokaliteta Kamp u obliku male drvene platform na betonskim stubovima ispod starog obalnog kamenog parapetnog zida, i to na način da će se napraviti dvije vellike betonske ponte dužine po 30 metara i između njih nasuti nekoliko stotina kvadrata površine pješčane plaće u dužini od oko 120 metara. Taj projekat naišao je na osudu kako stručnjaka za biologiju mora, arhitekturu i prostor, tako i velikog dijela javnosti u Boki, pa je juče priređen i prvi zvanični protestni skup na kome su se okupili građani, političari, NVO aktivisti, stručnjaci za arhiteturu i očuvanje prostora, ribari, jedriličari…

Okupljeni građani su uz zvuke pištaljki, udaranje u bubnjeve i oglašavanje sirena, prošetali su obalnim putem od crkve Sv. Mateja do kompleksa “Dobrota Pallazzi”. Tu su ih dočekali radnici kompenije “Serzman” i ponudili sokovima, kolačima i propagandim materijalom novog nekretninskog kompleksa, što su skoro svi protestanti odbili, poručivši da neće dopustiti nastavak devastacije Boke kotorske “u slavu novca i nečijih privatnih intersa”.

“Moćnici su lani usvojili novi katastrofalan, centralistički Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata. Time misle da su zabili zadnju brokvu u kašetu svega onoga vrijednoga što mi ovdje posjedujemo. Dužni smo da im dokažemo da nisu to uspjeli. Treba vratiti ingerencije Bokeljima da se pitaju o svom prostoru. Žedni smo i gladni toga da ne krepajemo gledajući što činiti i kako se iživljavate nad Bokom. Basta – dosta je bilo!”- kazala je Antonela Stjepčević iz inicijative “Bokobran” dodajući da je građanima preko glave uvjeravanja da ih investitori “razvijaju množenjem kvadrata, dizanjem nebodera i uništavanjem kulturnog pejsaža i nasleđa”.

Posebno negodovanje i zvižduke izazvalo je pominjanje imena Anastazije Miranović (DPS), direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja je aminovala kontroverznu “rehabilitaciju” pješčanog kuipališta u Dobroti na mjestu gdje ga nikada nije bilo. Pročitan je i autorski tekst koji je o devastaciji Boke  napisao  poznati muzičar i ekološki aktivista iz Herceg Novog, Antonije Pušić- Rambo Amadeus.

Đe ste Kotorani foto Boka News

“Samo neuk i naivan čovjek misli da može donijeti svom rođenom potomstvu neko dobro narušavanjem prirodnog, ekološkog i kulturnog ambijenta turističke destinacije koju je zaposjeo. Praviti profit uz pomoć mješalice za beton karakteristika je prošlog vijeka, takav profit danas je u ambijentu kakav je Boka Kotorska ništa drugo do trajna devastacija koja na poslijetku dovodi i do propasti samog turizma kao najvažnije privredne grane regiona. Jedino naivci, odrasli daleko od urbanih sredina,  misle da su staklo, armature, beton, keramika, mesing, neonska osvjetljenja i preglasna muzika iz ozvučenja nešto što je turisti u 21.vijeku privlačno lijepo i poželjno”- poručio je Rambo dodajući da je Crna Gora “ipak vlasništvo svih njenih stanovnika, a ne grupice povlaštenih”.

Dobrota protest građana

Među okupljenima na protestu u Dobroti, između ostalih, bili su i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, odbornici Demokrata u SO Kotor, predstavnici GP URA iz Tivta, predsjednik Bokeškog foruma dr Andrija Petković, te brojni aktivisti civilnog društva na čelu sa nekadašnjim direktorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa Cetinja, arhitektom Slobodanom Bobom Mitrovićem.

“Ako nešto treba  rehabilitovati, to treba učiniti sa mozgovima i (ne)znanjem, školama i diplomama odgovornih u Upravi za zaštitu kulturnih dobara. UZK, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i sve te neke institucije oje daju dozvole i saglasnosti služe samo da zastupaju interese investitora koji na silu Boga, protv svake moguće struke i znanja, prave ovo što prave. Rehabilitacija bokeške urbane matrice je zločin jer kada vi mijenjate jednu prirodnu matricu dobijate budalaštinu koju niko u svijetu ne radi. Pogotovo kada to činiti ne u nekom javnom, već u nečijem parcijalnom, privatnom interesu”- istakao je Mitrović.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije