16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Turistička organizacija Herceg Novi na sajmu turizma u Moskvi

TO HN u Moskvi

Na najvećem sajmu turizma u Ruskoj Federaciji, MITT 2018 (Moscow International Travel &Tourism Exhibition), od 13, do 15. marta u Moskvi u okviru zajedničkog štanda Nacinalne turističke organizacije Crne Gore, prisutna je i Turistička organiazcija Herceg Novi koja predstavlja mogućnosti za putovanje u Herceg Novi, kulturnu, gastronomsku i festivalsku ponudu, smještajne kapacitete i turističke programe za 2018. godinu.

“Stupili smo u kontakt sa nekoliko tur operatora iz Rusije koji izlažu ovdje na sajmu u Moskvi i koji su zainteresovani za prezentovanje turističke ponude Herceg Novog. Pored toga smo ugovorili i dolazak studijske grupe novinara početkom maja ove godine”, rekao je direktor TO HN Pavle Obradović koji se nalazi u Moskvi u okviru delegacije koju predvodi direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić. Prezentaciju Crne Gore na MITT 2018 realizuju Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Rusiji, lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima i turističkom privredom. Prediđanja su da će sajam posjetiti preko 20 000 profesionalnih agenata, menadžera i raznih drugih poslenika iz branše turizma, kao i veliki broj predstavnika medija, iz skoro 90 regiona Ruske Federacije. Turisti iz Rusije su među najzastupljenijim turistima u Crnoj Gori, a trendovi koji se bilježe iz godine u godinu pokazuju da je ruskim turistima Crna Gora jedna od omiljenih destinacija za odmor. U tom kontekstu je i posjeta štandu na kojem se predstavlja TO HN.

“Posjeta štanda je zadovoljavajuća, a veliko interesovanje Rusi pokazuju za Institut Igalo i zdravstveni turizam”, objasnio je Obradović i istakao da je u neposrednoj blizini crngorskog štanda i štand republike Srbije što je iskorišćeno za dodatno uspostavljanje saradnje.

,,Sa gospodinom Slobodanom Unkovićem, zamjenikom direktora Turističke organizacije Beograda, smo za sredinu maja ove godine dogovorili ‘Dane Herceg Novog u Beogradu’, kao i potpisivanje sporazuma o saradnji, kazao je Obradović. Ovu manifestaciju će ispratiti glavni beogradski mediji.

Prema podacima NTO posljednjih deset godina bilježi se konstatan rast turističkog prometa sa ruskog tržišta, pa je tako u prethodnoj 2017. godini u odnosu na 2010. godinu broj turista i ostvarenih noćenja iz Rusije više nego uvdostručen. Prosječna ukupna potrošnja gostiju iz Rusije koji su posjetili Crnu Goru tokom sezone 2017 (period jun-septembar), prema istraživanju Guest Survey koje je sprovela NTO CG, iznosila je 832,11 €, dok su prosječni dnevni troškovi iznosili 104,11 €.

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines ove godine najavljuje povećan broj letova iz Moskve i Sankt Peterburga ka Tivtu, u periodu od 25. marta do 28.oktobra. Osim što će imati povećan broj letova u periodima pred i postsezone, Montenegro Airlines će od 1. juna do 30. septembra letove obavljati svakodnevno i po tri puta. Takođe, pored redovnih letova ruskih aviokompanija tokom godine, 10 ruskih avioprevoznika najavljuje i dodatne rotacije ka Crnoj Gori tokom ljetne sezone, u periodu od 26. maja do 30. septembra.

Najznačajniji ruski turoperatori koji u svojim programima nude Crnu Goru, R Tours Company, TUI Russia , Anex Tour , Biblio Globus, Pax, TEZ Tour, Coral Travel, Intourist-Thomas Cook i Balkan, na osnovu dosadašnjeg interesovanja najavljuju dobru sezonu i očekivanja su da će broj turista iz ove zemlje biti u porastu. Ono što je karakteristično za ruske turiste je kasniji buking, ali i činjenica da posljednjih godina sve više njih dolazi individualno. Gosti iz Rusije Crnu Goru, uglavnom, posjećuju tokom ljetnih mjeseci, a njihovi glavni motivi su pasivni odmor-opuštanje i zabava.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Ulcinja, Kotora, Tivta, Herceg Novog i Podgorice, nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines”, hotelske kompanije HG “Montenegro Stars”, HG “Budvanska rivijera”, „Karisma Hotels Adriatic”, “Beppler & Jacobson”, hotel “Maestral”, Institut Dr Simo Milošević, turistički kompleks “Lazure Hotel & Marina”, Apart-hotel “Kuća Lekovića”, “Aqua Park Budva”, turoperator “R-tours”, turističke agencije “Fly Montenegro” iz Podgorice i „Sveti Nikola” iz Herceg Novog, kao i “Uniqa Osiguranje”.

Najčitanije