Turistička organizacija Herceg Novi na sajmu turizma u Moskvi

TO HN u Moskvi

Na najvećem sajmu turizma u Ruskoj Federaciji, MITT 2018 (Moscow International Travel &Tourism Exhibition), od 13, do 15. marta u Moskvi u okviru zajedničkog štanda Nacinalne turističke organizacije Crne Gore, prisutna je i Turistička organiazcija Herceg Novi koja predstavlja mogućnosti za putovanje u Herceg Novi, kulturnu, gastronomsku i festivalsku ponudu, smještajne kapacitete i turističke programe za 2018. godinu.

“Stupili smo u kontakt sa nekoliko tur operatora iz Rusije koji izlažu ovdje na sajmu u Moskvi i koji su zainteresovani za prezentovanje turističke ponude Herceg Novog. Pored toga smo ugovorili i dolazak studijske grupe novinara početkom maja ove godine”, rekao je direktor TO HN Pavle Obradović koji se nalazi u Moskvi u okviru delegacije koju predvodi direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić. Prezentaciju Crne Gore na MITT 2018 realizuju Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Rusiji, lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima i turističkom privredom. Prediđanja su da će sajam posjetiti preko 20 000 profesionalnih agenata, menadžera i raznih drugih poslenika iz branše turizma, kao i veliki broj predstavnika medija, iz skoro 90 regiona Ruske Federacije. Turisti iz Rusije su među najzastupljenijim turistima u Crnoj Gori, a trendovi koji se bilježe iz godine u godinu pokazuju da je ruskim turistima Crna Gora jedna od omiljenih destinacija za odmor. U tom kontekstu je i posjeta štandu na kojem se predstavlja TO HN.

“Posjeta štanda je zadovoljavajuća, a veliko interesovanje Rusi pokazuju za Institut Igalo i zdravstveni turizam”, objasnio je Obradović i istakao da je u neposrednoj blizini crngorskog štanda i štand republike Srbije što je iskorišćeno za dodatno uspostavljanje saradnje.

,,Sa gospodinom Slobodanom Unkovićem, zamjenikom direktora Turističke organizacije Beograda, smo za sredinu maja ove godine dogovorili ‘Dane Herceg Novog u Beogradu’, kao i potpisivanje sporazuma o saradnji, kazao je Obradović. Ovu manifestaciju će ispratiti glavni beogradski mediji.

Prema podacima NTO posljednjih deset godina bilježi se konstatan rast turističkog prometa sa ruskog tržišta, pa je tako u prethodnoj 2017. godini u odnosu na 2010. godinu broj turista i ostvarenih noćenja iz Rusije više nego uvdostručen. Prosječna ukupna potrošnja gostiju iz Rusije koji su posjetili Crnu Goru tokom sezone 2017 (period jun-septembar), prema istraživanju Guest Survey koje je sprovela NTO CG, iznosila je 832,11 €, dok su prosječni dnevni troškovi iznosili 104,11 €.

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines ove godine najavljuje povećan broj letova iz Moskve i Sankt Peterburga ka Tivtu, u periodu od 25. marta do 28.oktobra. Osim što će imati povećan broj letova u periodima pred i postsezone, Montenegro Airlines će od 1. juna do 30. septembra letove obavljati svakodnevno i po tri puta. Takođe, pored redovnih letova ruskih aviokompanija tokom godine, 10 ruskih avioprevoznika najavljuje i dodatne rotacije ka Crnoj Gori tokom ljetne sezone, u periodu od 26. maja do 30. septembra.

Najznačajniji ruski turoperatori koji u svojim programima nude Crnu Goru, R Tours Company, TUI Russia , Anex Tour , Biblio Globus, Pax, TEZ Tour, Coral Travel, Intourist-Thomas Cook i Balkan, na osnovu dosadašnjeg interesovanja najavljuju dobru sezonu i očekivanja su da će broj turista iz ove zemlje biti u porastu. Ono što je karakteristično za ruske turiste je kasniji buking, ali i činjenica da posljednjih godina sve više njih dolazi individualno. Gosti iz Rusije Crnu Goru, uglavnom, posjećuju tokom ljetnih mjeseci, a njihovi glavni motivi su pasivni odmor-opuštanje i zabava.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Ulcinja, Kotora, Tivta, Herceg Novog i Podgorice, nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines”, hotelske kompanije HG “Montenegro Stars”, HG “Budvanska rivijera”, „Karisma Hotels Adriatic”, “Beppler & Jacobson”, hotel “Maestral”, Institut Dr Simo Milošević, turistički kompleks “Lazure Hotel & Marina”, Apart-hotel “Kuća Lekovića”, “Aqua Park Budva”, turoperator “R-tours”, turističke agencije “Fly Montenegro” iz Podgorice i „Sveti Nikola” iz Herceg Novog, kao i “Uniqa Osiguranje”.

1 komentar

  1. kako god da se razvijala politicka situacija, Rusija je veoma vazna za turistizam u Crnoj Gori. Ohrabrujuci su rezultati koje je crnogorska turisticka privreda ostvarila na ovom sajmu. Rusi su kvalitetni gosti, znaju sta hoce, oni na neki ancin “primoravaju” domacine da dignu kvalitet usluga, a od toga korist ce imati i svu drugi turisti

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.