7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Traže reviziju kod Vrhovnog suda

Sporna nekretnina

Direkcija za imovinu  Opštine Tivat podnijela je Vrhovnom sudu Crne Gore zahtjev za reviziju sudskog spora koga je lokalna uprava pravosnažno izgubila krajem prošle godine i zbog kojeg se prošlog mjeseca iz gradske kase odlilo skoro milion ipo eura.

Potvrđeno je to juče medijima iz lokalne uprave Tivta koja je od 31.januara do 22. februara na osnovu pravosnažne drugostepene presude Višeg suda u Bijelom Polju, Tivćaninu M.G. isplatila ukupno 1.456.000 eura na ime bespravno oduzete imovine.

M.G. je kako je objašnjeno iz Opštine, januara 2013. od preduzeća „Dalmacijavino“ iz Splita za 165 hiljada eura kupio njihovu imovinu u Tivtu – skladište površine 495 kvadrata sa okolnim zemljištem od 2.394 kkvadrata, ali i pravo da isplatom te cijene, preuzme položaj ovlašćene stranke u postupku povrata dijela nekretna u vlansištbu splitske kompanije od 4.366 kvadrata koje joj je Opština Tivat, pozivajući se na tada važeće zakone i uredbu Vlade CG, oduzela 1992.

Na toj zemlji koja je u međuvremenu  prodata dvijema kompanijama iz Tivta radi privođenja namjeni po DUP-u (izgradnje industrijske zone Kukuljina), sada postoji nekoliko poslovnih i servisnih objekata. Iako je Osnovni sud u Kotoru marta 2015.  odbio predlog M.G. da mu se na osnovu bespravno oduzetog zemljišta „Dalmacijavina“ isplati iznos adekvatan oduzetoj imovini, Viši sud u Bijelom Polju je ukinuo to riješenje i vratio ga prvostepenom sudu na ponovni postupak. Kotorski sud potom maja prošle godine donosi novo riješenje kojim određuje da Opština Tivat M.G. ima da plati 1.853.250 eura za površinu od čak 7.413 kvadrata koja je po njima propadala „Dalmacijavinu“ u Kukuljini. Opštine je opet uložila žalbu pa je Viši sud u Bijelom Polju 25.decembra donio pravosnažnu presudu po kojoj je „djelimično usvojio tužbeni zahtjev tužioca“ M.G. i odredio da mu se isplati 1.456.000 eura za zemljište ukupne površine od čak 8.320 kvadrata koja je po bjelopoljskom ssudu bivše vlasništvo „Dalmacijavina“.

„Ova presuda je pravosnažna i izvršna, pa su stečeni uslovi da se ona izvrši dobrovoljno od strane Opštine kao tužene, ili da tužilac pokrene postupoak izvršenja. Shodno zakonu,, revizija ne odlaže izvršenje.“- saopšteno je juče iz Opštine Tivat. Oni su napomenuli da „iako nije planirana“, isplata od skoro milion ipo euraa iz budžeta grada po ovom osnovu „nije ugrozila likvidnost Opštine, niti dinamiku redovnog izmirivanja obaveza prema korisnicima budžetskih sredstava“.

Izvor:S.L

Najčitanije