Tradicija se čuva znanjem

Kako smo juče objavili, Pošta Crne Gore je u kotorskoj pošti, u Starom gradu, pustila u opticaj prigodnu marku sa motivima muške kape Bokeljske mornarice. Isti motiv nalazi se i na koverti prvog dana i maksimum karti. Nominalna vrijednost marke je 0,40 €.

Marka

Ovim povodom, danas smo razgovarali sa prof. dr Milenkom Pasinovićem koji nam je kazao da se radi o kapi bokeljske narodne nošnje koja se zove ćeverica, a koju nose mornari Bokeljske mornarice.

Kapa Bokeljske mornarice

„Ova kapa je dio bokeljske nošnje, nosili su je građani Boke Kotorske, a neki su i sahranjivani sa njom. Ja i mnogi drugi još uvijek se sjećamo starih Dobroćana koji su kapu stalno nosili, a nisu bili članovi Bokeljske mornarice, kao Celimir Stanić, don Gracija Ivanović i drugi. Kapa ćeverica je i sastavni dio nošnje Bokeljske mornarice. Ako želimo čuvati tradiciju moramo biti precizni i znati da ćeverica prvenstveno pripada bokeljskoj narodnoj nošnji. Tradiciju možemo čuvati jedino znanjem“ – zaključio je prof. dr Milenko Pasinović. 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.