13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Topovnjača dokovana u Bijeloj – pri kraju remont „Jadrana“

Topovnjača 405 u Bijeloj

Bivša raketna topovnjača 405 Mornarice Vojske Crne Gore koja se rekonstruiše u patrolni brod, podignuta je juče u Bijeloj iz mora na mali dok Jadranskog brodogradilišta da bi inženjeri i radnici komapnije „Arsenal Rem“ iz Kraljeva obavili neophodne radove i preinake na podvodnom dijelu trupa tog ratnog broda. Premma nezvaničnim saznajima na brodu se otvaraju dva nova tehnološka otvora ispod vodene linije, za potrebe funkcionisanja novougrađenih uređaja i opreme.

„Arsenal Rem“ koga čine najvećim dijelom inženjeri i najbolji majstori bivšeg tivatskog vojnog brodogradilipta Arsenal, prošle je godine započeo obiman, skoro miliona eura vrijedan projekat rekonstrukcije topovnjače u tzv. off shore patrolni brod, po projektu koji je za Ministarstvo odbrane Crne Gore napravio renomirani Brodarski institut iz Zagreba. Do sada je na bivšoj raketnoj topovnjači obavljeno skidanje lansera za protivbrodske rakete i dijela palubne opreme, ugrađeni su novi pomoćni motori „Volvo“ i remontovani glavni dizel motori tipa MTU, konzervirane plinske turbine „Rols Royce Proteus“, a rekonstruisana je i modernizovana unutrašnjojst broda i prostorije za boravak posade i smještaj namirnica. U toku je remont oba glavna topa „bofors“ kalibra 57 mm, kao i priprema krmenog dijela broda na koji će se instalirati hidraulična dizalica nosivosti 3 tone i ležaj za brzi RHIB čamac dužine 6,5 metara koji će koristiti tzv.bording tim sa topovnjače-budućeg patrolnog broda, prilikom kontrole i ukrcaja na druge brodove na moru.

Uskoro će početi i radovi na modernizaciji brodoskog elektronskog sistema za upravjanje vatrom 9LV-209, ugradnjom infracrvene kamere i laserskog daljinometra, a brod će dobiti i novu modernu elektrsku navigacijsku opremu koja će sadržati i ECDIS uređaj za prikazivanje elektronskih karti, AIS transponder i tzv. brodsku „crnu kutiju“, odnosno voyage data recorder. Planirano je da svi radovi na ovom 45 metara dugom i oko 250 tona teškom ratnom brodu budu završeni do okrobra kada će bivša topovnjala 405, kao patrolni brod, biti ponovno uvedena u operativnu upotrebu Mornarice VCG.

PRI KRAJU I REMONT „JADRANA“

Nagradjena fotografija Stevana Kordica

U Bijeloj je u završnoj fazi i obiman generalni remont školskog broda MVCG, jedrenjaka „Jadran“. Posao vrijedan 1,7 miliona eura započet je još u septembru 2013. a trebalo je da bude gotov do sredinje ljeta naredne godine. To se međutim, nije desilo, prvenstveno zbog problema u Brodogradilištu u kome je u međuvremenu pokrenut stečajni postupak, ali i zbog širenja obima posla na „Jadranu“ što je podrazumijevalo da se u hodu mijenjaju i projektna riješenja i obavljaju tehničko-tehnološka prilagođavanja. Brod koji je u proteklom periodu bukvalno “ogoljen do golog korita” i potom nanovo sastavljan uz ugradnju nove opreme, glavnog i pomoćnih motora i savremene elektronike, pri čemu je najveći dio posla obavila sama posada “Jadrana”, do 1.aprila trebalo bi da se vrati na svoj stalni vez u matilnoj luci Tivat. Odatle bi “Jadran” u narednih dvadesetak dana trebalo da obavi sve potrebne probne vožnje i uvježbavanja posade, prije nego što 24.aprila isplovi na višednevno školsko krstarenje do Venecije i Kopra sa studentima Fakulteta za pomorstvo iz Kotora.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije