TO Tivat povodom Svjetskog dana šuma donirala vatrogascima…

Tivat panorama II

Turistička organizacija Tivat se već dugi niz godina priključuje raznim akcijama koje u čast ekološkim datumima organizuju naši saradnici Opština Tivat, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, JPMD, Vodacom, a takođe i samostalno organizuje slične akcije.

21. mart obilježava se kao Svjetski dan šuma, a izabran je kao dan jesenje ravnodnevnice na južnoj, odnosno proljećne na sjevernoj hemisferi.

Ove godine smo odlučili obilježiti Dan šuma jer je njihov značaj i više nego važan za svakog pojedinca i neupitno bitan za razvoj turizma kao djelatnosti čiji potencijal počiva na zelenim površinama kojim turisti sve više pribjegavaju. Šumska prostranstva opravdano se nazivaju plućima planete, jer apsorbuju velike količine ugljen-dioksida, stvarajući kiseonik koji udišemo. One takođe smanjuju količinu štetnih gasova, utiču na smanjenje efekta staklene bašte i na taj način imaju veliki značaj u borbi protiv klimatskih promjena. Pošto su šume stare i po nekoliḱo hiljada godina, ono što one emituju prija ljudima kao neki drevni lijek za imunitet.

TIvat panorama I

Kada govorimo o šumama ne smijemo zanemariti ni ljude koji se brinu o njihovoj zaštiti. Ljudi koji žive u funkciji zaštite šuma i koji se poput andjela čuvara bore za njihov opstanak. Štiteći šume od požara i nepogoda štite i svakog pojedinca ponaosob, jer su šume izvor života.

Upravo iz tog razloga ove godine, Turistička organizacija Tivat je odlučila donirati određena sredstva Vatrogasnoj jedinici Tivta za nabavku specijalne lampe koja im je potrebna za njihov nesmetan rad kako bi nastavili pravdati svoj doprinos ovome gradu na svakom svom koraku, kao što su to i do sada radili. Iz istih razloga  ranije smo donirali tablet, odnosno uređaj za navigaciju drona, radi lakšeg praćenja stanja zelenih površina kako bi izbjegli nemile događaje poput onog koji nas je zedesio prethodne godine.

Kroz podržavanje ovog dana i simboličnu donaciju sredstava koja smo opredijelili želimo, kako građanstvu, tako i posjetiocima grada Tivta podići svijest o značaju vrijednosti šumskog pokrivača.

Turistička organizacija Tivat će nastaviti sa podržavanjem i kreiranjem akcija povodom niza datuma koji su u funkciji zaštite životne sredine, a već 22. marta 2018.godine TO Tivat će zajedno sa Vodacomom obilježiti i Dan voda koji je jednako važan datum u ekološkom kalendaru.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.