Tivćani će uskoro biti primorani da vrše selekciju otpada u svojim domovima

Odvojeno će odlagati suvi i mokri otpad

Tivatski komunalci u akciji

Odluka o načinu odvojenog i sakupljanja otpada tradi obrade na teritoriji Opštine Tivat a koju je utvrdila gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS) i stavila na javnu raspravu do 21.marta, donosi veliku novinu – uvođenje obaveze sviim žiteljima najmanjeg grada u Boki da već na primarnom nivou, u svojim domovima i poslovnim objektima, vrše elementarnu selekciju otpada na mokri i suvi i njegovo odvojeno odlaganje.

Suvi otpad čine papir, karton, metali i staklo, a mokri sve ostale francije komunalnog otpada, pogotovo one biorazgradive. Ove kategorije građani i privreda uvuduće će morati da odlažu odvojeno u posebne za to namijenjene i označene posude koje će korisnici komunalnih usluga nabavljati samostalno ili u saradnji sa pružaocem usluga odvoza otpada.

Na taj način kroz tzv. sistem „dvije kante“, vršiće se primarna selekcija otpada na mjestu njegovog nastanka.  U centru grada i u mjesnim zajednicama gdje preovlađuju objekti kolektivnog stanovanja, pružalac komunalnih usluga biće u obavezi da postavi odvojene i jasno označene posebne posude u kojima će se odvojeno sakupljati papir i karton, staklo i staklena ambalaža,drvo i metal, odnosno mokre frakcije komunalnog otpada, dok će se posebne posude posaviti za sakupljanje upotrebljenog jestivog ulja. Odvojeno će se u u za to namijenjenom posudama postavljenim na posebnim mjestima sakupljati i zeleni otpad, dok će se kabasti otpad sakupljati u reciklažnom dvorištu.

Posude za odlaganje otpada

Ostavljanje pogrešne vrsta otpada u posudu koja nije namijenjena za tu frakciju je zabranjeno, kao što će biti zabranjeno i ostavljanje otpada u posudi namijenjenoj za tu frakciju izvan vremena za njeno sakuplajnje predviđenog Planom sakupljanja komunalnog otpada koji je dužan donijeti pružalac te vrste usluga.

Pružalac usluga takođe neće smjeti  da istovremeno suvi i mokri otpad odvozi u istom vozilu za prevoz smeća. Prekršiocima odedbi ove odluke prijete i za sada još neprecizirano novčane kazne, koje će im izricati Komunalna inspekcija i Komunalna policija što će kontrolisati primjenu novog propisa.

1 komentar

 1. Bravo, bravo za tivatsku opstinu! Svi komunalni i urbanisticki problemi su uspjesno rjeseni. Da se podsjetimo samo nekih od njih:

  -nasipanja mora
  -izgradnje divljih ponti
  -pregradjivanja obale-plaze
  -devastacije plaza
  -devastacije ribarskih posti
  -gradnje kuca “na pjenu od mora”
  -zaprecavanje prilaza obali-plazi
  -zaprecavanje prohodnosti duz obale
  -izgradjene kanalizacije koja nije u funkciji
  -neizgradjeni a projektovani krak kanalizacije u zoni setalista (lungo mare) za prikljucenje kuca “na pjenu od
  mora”.
  -neizgradjena iakao je DSL-om predvidjena pesacka ztaza duz obale

  Ostaje jos samo ovaj problemcic oko razvrstavanja i odvozenja smeca i tivatska opstina ce postati komunalno-urbanisticki raj na Zemlji.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.