Tivatska opozicija podržava gradonačenicu da ne potpiše kontroverzni ugovor

TA: Gradonačelnica i odbornici DPS da se spasu dok još mogu

Tivat – foto Boka News

Tivatska opozicija pozvala je gradonačelnicu dr Snežanu Matijević da istraje u odluci da na potpisuje kontroverzni ugovor sa Porto Montenegrom kojim bi se toj kompaniji oprostilo skoro 5,6 miliona eura obaveza prema lokalnoj upravi na ime komunalija. Oni su zatražili i da se što prije stavi van snage odluka o davanju saglasnosti za potpisivanje tog ugovora koju je lokalni parlament usvojio na sjednici 17.januara, glasovima svih 17 odbornika DPS u SO Tivat.

Martijevićka nam je u srijedu potvrdila da još nije potisala taj ugovor iako je odluka što ju je SO usvojila u međuvremenu objavljena u Službenom listu i stupila je na snagu.

„Nisam još potpisala taj ugovor, i to neću uraditi sve dok Specijalno državno tužilaštvo zvanično u javnost ne izađe sa definitivnim stavom oko toga da li je sve u vezi tog posla pravno nesporno i u redu“- kazala je Matijević.

Tivatska Akcija pozvala je danas gradonačelnicu i odbornički klub DPS da za predstojeću sjednicu SO koja će se održati 22.februara, pripreme Predlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti na predlog Ugovora o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između Opštine Tivat i Adriatic Marinas DOO Tivat.

Snežana Matijević

„Tražimo da to urade s obzirom da je predsjednica Opštine konačno shvatila u kakvu su je opasnost doveli njeni nalogodavci iz Podgorice i njihov tivatski portparol a njen najbliži saradnik Siniša Kusovac, pa je zbog toga javno izjavila da nema namjeru da potpiše Ugovor o oprostu 5,6 miliona evra Portu Montenegro. Gospođo Matijević, odbornice i odbornici DPS-a – spašavajte se dok još možete! Ukoliko protivzakonita Odluka o oprostu 5,6 miliona evra ne bude stavljena van snage, bićete izloženi mnogo većem pritisku od strane svojih gospodara sve dok Matijević ne popusti i potpiše Ugovor, a onda ste svi zajedno sebe osudili da samo iščekujete dan kad ćete krivično odgovarati. Jesu li  privilegije koje ste dobili vrijedne toga da izgubite svoju budućnost?“- poručila je danas TA gradonačelnici i odbornicima DPS.

Ova stranka smatra da će „ukoliko protivzakonita Odluka ne bude stavljena van snage, a Matijević potpiše Ugovor, vaši gospodari će vas imati u šaci, i moraćete  nastaviti da izvršavate svaku njihovu naredbu, inače će vas oni isti poslati u Spuž.“

„A na kraju ćete svakako odgovarati. Ako vam podmukli glas, koji vas je nagovorio da glasate za protivzakonitu odluku, govori da biste stavljanjem protivzakonite Odluke van snage ispali neozbiljni i doživjeli veliku blamažu – poručujemo vam da ste najveću bruku već napravili glasanjem na prošloj sjednici SO Tivat. Do sada ste mnogo puta pokazali da ste spremni zbog ličnih interesa da glasate za odluke koje nanose ogromnu štetu Tivtu i opštem interesu, ali nikada prije niste sebe doveli u situaciju da se ovako ozbiljno inkriminišete“- kazali su iz TA Matijevićki i odbornicima DPS pozivajuči ih da se „spasu“ stavljanjem te odluke van snage.

„Ovo ne zato što brinemo za vas (jer zbog svega što  ste radili zaslužujete da budete u ovakvoj situaciji), već da bismo ionako ugroženi budžet Opštine spasili od ogromne i nenadoknadive štete. Obećavamo da će i naši odbornici glasati za takav predlog. Prepustite poravnanja s Portom Montenegro onima koji su jedini na to zakonima i Ugovorom obavezani – Vladi CG. Pa neka te delije – koje  vas ubjeđuju da je to sve zakonski čisto i utemeljeno – izvole da potpisuju odluke i ugovore koje su vama poturili“- saopštila je TA.

Tivatska akcija

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, juče je nakon što su Vijesti objavile da Matijevićka ne namjerava potpisati ugovor sa Portom jer nije uvjerena da je oko toga sve po propisu, saopštilo da je ugovor o prodaji Arsenala sa Adriatic Marinasom iz 2006 “zaključen u skladu sa zakonom, i on predstavlja osnov za zaključivanje posebnog ugovora između Opštine Tivat i te kompanije koja upravlja rizortom Porto Montenegro”.

Nigdje u tada, a ni sada važećim crnogorskim zakonima međutim, nema osnova da se investitor oslobodi komunalija na ime plaćanja javnih i komunalnih usluga, rušenja objekata u njegovom vlansištvu na njegov zahtjev, te posebno ne na osnovu površine objekata koji su na nekoj lokaciji bili prije 70 godina, ali nisu postojali u momentu kada je lokacija prodata investitoru i on započeo gradnju novih zgrada. Sve to kao mogućnost da Porto izbjegne zakonske dadžbine prema Opštini, stoji u ugovoru koji su 2006, potpisali tadašnji premijer Milo Đukanović i bivš vlasnik Adriatic Marinasa Piter Mank.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.