15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat uskoro dobija i treći državni granični prelaz

Mjesto na kojem ce se graditi novi pomorski granicni prelaz

Uz postojeća dva na aerodromu Tivat i u marini Porto Montenegro, Tivat bi do kraja ljeta trebalo da dobije još jedan državni granični prelaz na svojoj teritoriji – u blizini nove marine turističkog kompleksa Luštica Bay, na obali zaliva Trašte u Krtolima.

Na mjesu gdje je prije oko 15 godina tadašnja građevinska firma „Račica“ iz Tivta, podno kamenoloma Velja Spila počela gradnju lukobrana i operatiivne obale za pristajanje teretnih brodova kojima bi se odavde za Italiju izvozio pijesak i kamen, investitori – kompanija „Luštica Development“ iz Tivta i „Novi Gas“ iz Podgorice, izgradiće „izdvojeni gat sa sadržajima administrativne službe graničnog prelaza, policije, Lučke kapetanije i pumpne stanice“, a za potrebe funkcionisanja obližnje novosagrađene prve marine turistikog resorta Luštica Bay.

U Tivtu je do 16.aprila u toku javna rasprava o nacrtu Eleborata o procjeni uticaja na životnu sredinu novog pomorskog administrativno-tehničkog objekta koji će se graditi na Luštici.

Prema planu, na obali sjeveroistočno od rta Kočište, na osnovi pristaništa koje je počela graditi „Račica“, napraviće se lukobran i operativna obala za pristajanje jahti koje će ovdje završavati administrativno-pravnu proceduru prelaska državne granice i dobijanja tzv. „slobodnog saobraćaja“ od strane lučkih vlasti, kao i snabdijevanje gorivom. Planirano je da pored administrativnog objekta površine oko 390 kvadrata u kojem će biti smješteno odjeljenje Pomorske granične policije, Carina i ispostava Lučke kapetanije Kotor sa svim neophodnim sadržajima i opremom za rad tih službi, ovdje budu napravljena i ukupno četiri nadzemna tanka ukupne zaopremine 320 kubika za dizel gorivo i benzin. U sklopu objekta postojaće i parking za 14 automobila, biološki prečistač sanitarnih voda, separatori za ulja i naftine derivate, kao i rampa za porinuče, odnodno vađenje iz mora čamaca dužine do 12 metara. U akvatorijumu u neposrednoj blizini novog pomorskog graničnog prelaza predviđene su i tri pozicije za sidrenje jahti koje čekaju na red za tankovanje goriva ili završetak administrativne procedure, a na kojima će se moći sidriti brodovi dužine od 30 do 100 metara.

Nacrt novog pomorskog granicnog prelaza u uvali Trašte

Inače, do početka ljeta će u kompleksu Luštica Bay biti zvanično otvorena nova marina sa 176 vezova  za brodove od šest do 35 metara dužine. Ovaj objekat nautičkog turizma i luka za međunarodni saobraćaj nudiće opcije za kratkoročni i dugoročni zakup vezova, a u ponudi će biti i sportski klub, 24-časovna podrška multilingvalnog tima, usluge popravke i održavanja, jaht klub i prostorije za posadu, 24-časovno obezbjeđenje i video nadzor, Wi-Fi internet pristup i neophodna vodovodna i infrastruktura za snabdijevanje električnom energijom.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije