17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat unapređuje odnose sa Piranom

Sa potpisivanje povelje

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijevič i gradonačelnik Pirana Peter Bossman potpisali su danas u Tivtu, u prisustvu ambadora Sloveije u Crnoj Gori Mitje Močnika, povelju o saradnji dva grada.

Bossman je na čelu delegacije Pirana koja boravi u prvoj zvaničnoj višednevnoj posjeti Tivtu, tokom koje će uz razgovore sa ovdašnjim čelnicima, gosti iz Slovenije upoznati sa privrednim i turističkim potencijalima Tivta i Boke Kotorske. Riječ je o uzvratnoj posjeti jer je delegacija Opštine Tivat u Piranu boravila prošle godine.

„Kao što znate, Tivat već ima pobratimske i prijateljske odnose sa gradovima u gotovo svim republikama bivše SFRJ – od Srbije, preko Makedonije, Hrvatske i Bih i veliko nam je zadovoljstvo što sada takvu saradnju uspostavljamo i sa jednim gradom iz Slovenije. Ovo je samo početak naše saradnje koja će se odvijati u mnogim oblastima – od turizma, kulture i javne uprave, do privrede i i zaštite prirodne sredine“- kazala je gradonačelnica Matijević.

Bossman i Matijevicka potpisuju povelju

Njen slovenački kolega Petre Bossman je podvukao da Tivat i Piran imaju niz sličnosti kao primorski i turistički gradovi, a oba imaju i nekadašnje solane koje su danas zaštićena prirodna područja i turistički biseri.

„U razgovorima koje smo vodili danas prepoznali smo niz konkretnih područja u kojima možemo vrlo lako i uspješno sarađivati jer Piran može dosta toga da nauči od Tivta i obratno. Ovo je ujedno i potvrda odličnih međudržavnih odnosa Crne Gore i Slovenije i ja se unapred radujem prvom zajedničkom projektu kojeg ćemo uskoro realizovati sa Tivtom.“- kazao je Bossman.

Slovenački ambasador Mitja Močnik podvukao je da ga izuzetno raduje unapređenje i proširenje saradnje gradova iz Crne Gore i Slovenije.

„Mislim dat a saradnja u nekim momentima poprima oblike koji su mnogo značajniji od klasičnih diplomatskih bilateralnih odnosa. Crna Gora i Slovenija imaju odlične odnose, a ovakva saradnja između gradova u dvije države koji su nekako i međusobno slični i imaju puno zajedničkih interesa, biće dodatna dopuna tim odličnim odnosima“- zaključio je Močnik.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije