Tivat riješava stambeno pitanje gradonačelnice Matijević i potpredsjednika Kusovca

Dr Snežana Matijević predsjednica opštine Tivat - foto Boka News
Dr Snežana Matijević predsjednica opštine Tivat – foto Boka News

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević (DPS) dobila je 30. decembra od Opštine kojom predsjedava “kredit za poboljšanje uslova stanovanja” u iznosu od 33.673 eura, od kojih će morati da vrati samo petinu.

To pokazuju dokumenta koje je shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama “Vijestima” danas dostavio predsjednik Komisije za rješavanje stambenih pitanja Dejan Sekulić (DPS).

Osim gradonačelnice, jedini kandidat koji se prijavi na oglas raspisan 22. decembra je i potpredsjednik Opštine, lider tivatskog DPS-a dr Siniša Kusovac koji je dobio kredit od 52.000 eura za kupovinu stana, od čega će vratiti samo 14.560 eura.

Siniša Kusovac

Njenu aplikaciju, Komisija, na čijem je čelu Sekulić, prihvatila je u subotu 30. decembra i istog dana sa Matijevićevom potpisala ugovor o kreditu. Iako njena četvoročlana porodica ima dva stana – jedan od 112 kvadrata u Tivtu i drugi od 26 kvadrata u Dobroti – gradonačelnica je aplicirala za sredstva iz gradske kase po osnovu “poboljšanja uslova stanovanja“ – kompletne rekonstrukcije i obnove njene stare porodične kuće od 51 kvadrat iz 1917. godine u naselju Mažina.

Gradonačelnica je, kako se navodi u propratnoj dokumentaciji, kuću stekla “održajem ili poklonom”.

Matijevićeva je jedini vlasnik te zgrade, nestambenog prostora povšine 7 kvadrata i dvorišta od 157 kvadrata na toj lokaciji. Ova imovina inače, do sada nije bila prijavljivanja u imovinskim kartonima Matijevićeve dostupnim na sajtu Agencije za srečavanje korupcije.

Na sve te nekretnine u listu tereta, upisano je i “doživotno prodouživanje” na ime gradonačelnicine majke Lucije Petković. Ovaj teret je inače, u katastarsku evidenciju unesen 29. decembra, na dan kada je Matijevićeva svu kompletiranu dokumentaciju sa aplikacijom za kredit, predala opštinskoj Komisiji.

Gradonačelnica je uz zahtjev za kredit, Komisiji priložila predračun vrijednosti radova na kući što ju je dobila na poklon, a koji je uradila tivatska firma “Portal gradnja”. Shodno važećim lokalnim propisima, Komisija joj je dala maksimalni iznos kredita koji se može dobiti za “poboljšanje uslova stanovanja” kroz adaptaciju objekta u visini od 50 posto predračunske vrijednosti radova, pa je Matijevićeva dobila 33.673 eura novca građana Tivta.

Komisja je donijela odluku da se gradonačelnici kreditna obaveza “umanji za 80 odsto po osnovu radnog staža i uplate doprinosa za stambenu izgradnju“, pa će ona u gradsku kasu od dobijenih 33.673 eura vratiti samo 6.735 eura.

To je urađeno uprkos činjenici da je sama gradonačelnica u svojoj aplikaciji navela da doprinos za stambenu izgardnju izdvaja tek počev od 17. maja 2016. kada je zasnovala radni odnos u lokalnoj samoupravi.

Novac će vratiti u roku od 10 godina, kamata dva odsto 

Rok za vraćanje samo petine ukupnog iznosa novca kojeg je Matijevićeva dobila je 10 godina, kamatna stopa 2 odsto na godišnjem nivou, pa se gradonačelnici svakog 5. u mjesecu od plate odbija rata u iznosu od 67,30 eura.

Prema njenom posljednjem imovinskom kartonu, plata Snežane Matijević kao predsjednice Opštine Tivat iznosi 1.519 eura, a ona je prijavila i dodatno mjesečno primanje od 432,5 eura koje dobija kao profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici.

/S.L./

4 Komentari

 1. Nadam se posto su pobjedili u Beranama da nam nece vise slati ove njihove slavljenike da taksiraju po Tivtu nego neka idu u Kotor kod njihovog Alekse…
  Zdravo Berane pola u Budvu a pola u Kotor na taxi…
  Ljudi slave u Beranama a nemaju osnovne uslove za zivot?
  Sta slavite?
  Novu godinu???

 2. Predsjednik OO DPS Kusovac je prije izvjesnog vremena(možda desetak godina),DOBIO od Opštine TIvat plac na Seljanovu,zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Kankarašem i bivšim direktorom OŠ Latkovićem.On je tada bio na mjestu ,jeli,savjetnika gradonačelnika za ekonomske odnose.Ubrzo,taj darovani plac je prodao….I sad dobija kredit?!Gradonačelnica Matijević potiče iz dooobrostojeće porodice Petković i zajedno sa svojom sestrom direktorkom Doma zdravlja(COPY PASTE sestre)pravi stanove za tržište preko puta škole.Možda joj za biznis trebaju besplatni “krediti”?
  Go Izzy,možda su ti taksisti iz Berana glasači HGI,pa su došli u Tivat po obećani im posao,jer je HGI u Beranama dobio 17 glasova.Inače,promašio si temu!

 3. Sve ima svoje ime pa tako i “ovo”! Da nam đeca nebi učila kakve šporkarije od mene (kad već imamo gradonačelnicu!), čini mi se da pravnici to formulišu kao:”Zloupotreba službenog položaja radi sticanja…” Ako “ovo” nije, između ostaloga, onda ja ne znam što je!?
  Pošto jest, znaju i đeca iz prvoga, onda ja još nešto ne znam…Đe su ti pravnici i “Pravobranioci”, tužioci, “Vrhunski tužioci” , “zaštitnici građana , prava, struke…”?
  Đe su, nemala ih kuća???!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.