16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – obilježena godišnjica početka NATO bombardovanja SRJ

Devetnaesta godišnjica početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslevije, obilježena je danas u Tivtu, u organizaciji Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore, Udruženja veterana 63.padobranske brigade, mreže NVO „Ne u rat-ne u NATO“ i Matice Boke.

U manastiru Svetog arhangela Mihaula na Prevlaci  vladika budimljansko-nikšički Joanikije sa sveštenstvom, služio je liturgiju i parastos svim žrtvama bombardovanja koje je trajalo duže od tri mjeseca u proljeće 1999. Nakon toga, na gradskom groblju Brdišta u Tivtu priređen je pomen Tivćanima stradalim u ratnim dejstvima te godine – pripadniku 63.padobranske brigade Marku Avramoviću koji je poginuo u bombardovanju aerodroma u Nišu, i pripadniku MUP-a Srbije Draganu Bjelanoviću koji je život izgubio na Kosovu.

Obilježavanju 19. godišnjice NATO bombardovanja prisustvovali su general-major i heroj Sovjetskog Saveza Aleksandar Petrovič Salujanov u ime veterana Vazdušno desantne vojske Ruske federacije, predsjednica SO Kotor i predsjednica DSS Dragica Perović, predsjednik DSJ Nebojša Jušković, čelnik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović, predstavnici Kozačke vojske u Crnoj Gori i porodice Marka Avramovića i Dragana Bjelanovića. Vijence na njihove grobove  položile su delgacije OBNOR-a iz Tivta i Kotora i SUBNOR-a iz Bileće.

Na Miholjskoj Prevlaci priređena i izložba slika grbaljskog umjetnika Krsta Mršulje, a bivši komandant ruske Vazdušno-desantne vojske, general Salujanov koji je i jedan od vojnih savjetnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, uručio je odlikovanja VDV Rusije vladici Joanikiju, episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, predsjedniku Brastva pravoslavne omladine CG i predsjedniku IO Udruženja veterana 63. padobranske brigade, svešteniku Miajlu Backoviću, predsjedniku Udruženja veterana 63. padobranske brigade i predsjedniku DSJ Nebojši Juškoviću, pukovniku 63. padobranske brigade Nenadu Kuzmanoviću i predsjedniku DNP, jednom od lidera DF Milanu Kneževiću koji je trenutno na odsluženju zatvorske kazne u Spužu.

“Čuo sam o Kneževićevoj političkoj djelatnosti i tome da je bio iskren borac protiv ulaska Crne Gore u NATO koji se otvoreno zalaže za prijateljske i bliske odnose Rusije i Crne Gore. On je svojom političkom borbom i stradanjem koje sada trpi u spuškom zatvoru zaslužio ovaj visoki orden.“- rekao je general Salujanov predajući najviše odlikovanje VDV Rusije -Orden Margelova, bratu Milana Kneževića- Mirku.

Salujanov koji je 1999-te bio na čelu ruskih jedinica koje su pod okriljem UN, nakon povlačenja VJ sa Kosova, zauzele aerodrome Slatina u Prištini, prisjetio se događaja iz 1999-te, poručivši da je NATO udar koji je tada “preživio srpski narod,NATO I SAD spremali za Rusiju.”. On je istakao da ruski i crnogorski narod imaju tradiciju od 300 godina dobrih odnosa.            “Naše odnose učvrstila je pravoslavna vjera, zajednička tradicija i zajednički običaji. Naše prijateljstvo ne može ništa uništiti -nema tih sila. U ovom momentu na čelu ruske države nalazi se odgovoran predsjednik, Rusija ima moćnu vojsku koja je pokazala da može zaštiti ne samo Rusiju već sve njene saveznike”- istakao je Salujanov.

Episkop nikšićko – budimljanski Joanikije u svojoj besjedi na Prevlaci  naglasio je da narod Srbije i Crne Gore nikada neće zaboraviti bombardovanje NATO pakta i njegove žrtve, iako vlast pokušava da to uradi.

“Valjda je to dogovor sa NATO alijansom u koju je ušla naša vlast, ali nije ušao naš narod.“- zaključio Joanikije.

Izvor:S.L

Najčitanije