10 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – novom metodom protiv palminog surlaša

Palmin surlaš – nova metoda

Komunalno preduzeće Tivat u saradnji sa kolegam iz kotorskog Komunalnog preduzeća danas je počelo primjenu nove metode u borbi protiv štetnog insekta- crvenog palminog surlaša, koji je opustošio u Tivtu prepoznatljiva stabla velikih palmi vrste kanarska datula na javnim zelenim površinama i u privatnim dvorištima.

Kotorski komunalci danas su kolegama iz Tivta u praksi demonstrirali tehniku zaštite palmi od surlaša metodom ukapavanja insekticuida u krošnju drveta, odnosno samu srž palminog debla. Ova metoda u Kotoru se primjenjuje od samog početka najezde surlaša na Crnogorskom primorju prije nekoliko godina i dala je znatno bolje rezultate nego klasično prskanje insekticidom koje je do sada rađeno u Tivtu. I dok su Tivćani opredjeljujući se za jeftiniju i neefikasniju metodu, do sada izgubili oko 80 od ukupno 290 velikih palmi na javnim površinama, u Kotoru je sačuvano oko 75 odsto stabala koja su tretirana ukapavanjem.

„Motorna voćarska pumpa pod pritiskom izbacuje  mlaz rastvora vode i insekticida koji se može regulisati na samoj prskalici, direktno u krošnju i srž palminog debla. Po jednoj palmi potroši se od 30 do 35  litara rastvora, godišnje se obavlja od 8 do 9 tretmana po stablu, a koristi se insekticid dimetogal“- istakao je Đorđe Radanović iz Komunalnog Kotor, koji kaže da je ova metoda, ako se primjenjuje redovno i na pravi način, prilično efikasna i da su to pokazala i iskustva iz Hrvatske i Italije.

Direktor Komunalnog preduzeća Tivat Vlado Đukić kazao je da će se palme na javnim površinama u Tivtu ukapavanjem tretirati narednih mjeseci od strane komunalaca iz Kotora koji će za to vrijeme obučiti kolege iz Tivta, a oni će taj posao preuzeti od septembra. Đukić procjenjuje da će primjena ove metode na tivatskim palmama godišnje koštati oko 20 hiljada eura.

Palmin surlaš – nova metoda

Inače, Opština Tivat raspisala je u srijedu tender vrijedan 100 hiljada eura za nabavku i sadnju ukupno 11 većih novih sadnica palmi vrsta kanarska datula. Traže se stabla visine od 4 do 5 metara i obima debla od 1,6 metara. Planirano je da se devet sadnica zasadi na gradskoj rivi i šetalištu Pine gdje će one zamijeniti isti toliki broj uništenih i posječenih palmi, dok će dva nova stabla biti posađena ispred zgrade Centra za kulturu.

Izvor:S.L

Najčitanije