16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Noć muzeja u Tivtu – četiri izložbe i koncert

Međunarodnu manifestaciju “Noć muzeja”, Centar za kulturu Tivat, sinoć je obilježio nizom manifestacija u kompleksu srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković.

Otvorene su četiri izložbe, “125 godina od početka “Muzike” u Tivtu – orkestar Anton Žeželjić”, ,,Tragovima sjećanja”, ,,Eneolit i bronzano doba Crne Gore – Prvi Balkanski vladari”, ,,Sakralna baština Tivta”. Na početku večeri brojne posjetioce muzički su pozdravile profesorice Nevila Klakor na violini i Bruna Matijević na flauti.

Izložbu “125 godina od početka “Muzike” u Tivtu – orkestar Anton Žeželjić” otvorio je autor postavke Neven Staničić.

“Austrijska statistika iz 1900. godine u Tivtu, bilježi pet opština, šest pučkih škola i jednu muzičku. Ta muzička škola je specifikum ne samo za Tivat, nego za cijelu Boku tog vremena, i naravno u takvim slučajevima ne treba tražiti uzroke u okruženju nego u ljudima koji su tu školu držali, koji su je osmislili, a to je upravo bio Antun Žeželić. On je u Tivat došao 1890. godine. Pošto je jako volio da svira violinu, prosto je zarazio Tivćane s tim i stvorio prvi orkestar, 1900. godine u kući Jaka Goluba – Donji kantun, današnji Tripovići dešavala se i ta škola. Ta škola u tom trenutku imala je samo dva odjeljenja – jedno muško, jedno žensko. Žensko odjeljenje vodila je njegova žena Ana Luković – Žeželić. Imali smo veliku sreću što je taj par u periodu do 1904. godine boravio u Tivtu, jer se ukorijenilo nešto što Tivat čini specifičnim i ponosnim gradom, a to nešto je, prije svega, muzika. Izložba obuhvata 25 godina muzičkog rada u Tivtu. Vidjećete Tivat koji kupuje instrumente iz Čehoslovačke i vidjećete Tivat koji jedva preživljava. To je kontrast onoga što je bilo na početku XX. vijeka na ovim prostorima i sa čim se moramo suočiti. Na izložbi imamo i jedan izuzetan predmet, a to je, upravo, Žeželićeva violina, a njegov unuk Antun nam je omogućio da uživamo i u tom predmetu koji ima preko 125 godina i na kome je upravo Antun Žeželić svirao” – kazao je Staničić.

Noć muzeja Tivat 2016.
Noć muzeja Tivat 2016.-foto Boka News

Arheolog Vilma Kovačević, otvorila je izložbu “Eneolit i bronzano doba Crne Gore – Prvi Balkanski vladari”, koja je postavljenja na četiri nivoa ljetnikovca Buća-Luković, čiji su autori arheolog mr Predrag Lutovac i konzervatorke, savjetnice mr Lidija Ljesar, dipl. kulturolog Dušica Kovačević i mr Magdalena Radunović.

”Ova izložba je nastavak prošlogodišnje, koja je takođe obuhvatala praistorijski period neolita. Blago antičke Boke obuhvata lokalitete cijele naše države od sjevera do juga, pećinska staništa, gradinska staništa, tumule. Jedan od najljepših i najznačajnijih tumula je ovdje u Tivtu, Mala i Velika Gruda u Tivatskom polju, nedaleko od aerodroma. U tim tumulima su nađeni dragocjeni predmeti, koji su pripadali kneževskim vladarima tog perioda.” – kazala je Kovačević.

Noć muzeja Tivat 2016.
Noć muzeja Tivat 2016.-foto Boka News

„Ove godine smo pokušali prezentovati jedno važno razdoblje u razvoju ljudske civilizacije, razdoblje prelaska iz kamenog u metalno doba, tačnije bakarno i bronzano doba Crne Gore. Svi naši predmeti su iz praistorijskih humki, tumula, a jedan dio je iz dvije pećine. U pitanju su reprezentativni predmeti, koji su uglavnom imali ritualnu namjenu, keramičke posude, set posuda, koji je služio prilikom sahranjivanja praistorijskog čovjeka, obično nekoga iz aristokratije“- kazala je jedna od autorki postavke, Magdalena Radunović.

Noć muzeja Tivat 2016.
Noć muzeja Tivat 2016.-foto Boka News

Otvarajući etnografsku zbirku “Tragovi sjećanja”, čije su autorke etnolog Dragana Lalošević i Dušica Kovačević, direktor Centra za kulturu Tivat, Vojislav Kaluđerović je istakao da Tivat danas doživljava veliki preobražaj i postaje ponovo meta i veoma primamljiva destinacija velikim svjetskim imenima, svrstavajući ga u rang svjetski poznatih turističko-kulturnih centara.

Noć muzeja Tivat 2016.
Noć muzeja Tivat 2016. – foto Boka News

„Koliko god to bilo dobro i korisno za sve nas, za naš Tivat, za Boku i Crnu Goru, mi ipak moramo voditi računa da naša prošlost i naša kultura ostane sačuvana i da se sa očuvanim kulturnim identitetom ponosno predstavimo svijetu. Ova izložba postavljena je na dva nivoa u ekonomskoj zgradi, u prizemlju je predstavljeno maslinarstvo i vinogradstvo, a na spratu je smješten salon i drugi materijal karakterističan za način življenja u ljetnjikovcima“ – kazao je Kaluđerović.

U kapelici Svetog Mihovila posjetioci su mogli pogledati postavku ,,Sakralna baština Tivta”, autorki Dušice Kovačević i istoričarke umjetnosti Radmile Adžić.

Nakon otvaranja, ljubitelji sevdaha i tradicionalne muzike Balkana, uživali su u koncertu sarajevske grupe “Divanhana” u velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat.

Najčitanije