17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat dobija četiri hotela sa ekološkim sertifikatom

Tivat foto Boka News

Opština Tivat i Turistička organizacija Tivat, u partnerstvu sa projektom ,,Razvoj niskokarbonskog turizma”, realizuju program podsticaja za dodjelu međunarodnih ekoloških sertifikata za hotele:EU Eko znak i Travelife.Tokom trajanja javnog poziva „Učinimo Tivat održivom turističkom destinacijom“, četiri tivatska hotela su iskazala interesovanje za dobijanje sertifikata: „Helada“, „Magnolija“, „Palma“ i „Astoria“. Već pomenuti partneri na ovom programu su postigli dogovor da do kraja 2018.ova četiri hotela, koja su ušla u program podsticajih mjera,usklade svoj rad sa principima „zelenog“ poslovanja, te daoznaku kvaliteta dobiju besplatno, zahvaljujući udruženim sredstvima partnera.

Odabrani hoteli će imati prednosti u dobijanju pečata kvaliteta svog poslovanja, kroz finansijsku podršku u dijelu oslobađanja od plaćanja revizorskog pregleda, registracije i članarine, što će biti obezbijeđeno iz fondova partnera. Takođe, menadžementu i zaposlenima biće obezbijeđena tehnička podrška u cilju ispunjavanja kriterijuma za  dodjelu sertifikata. Finansijsku podršku programu pružaju opštinski Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i Turistička organizacija Tivat.

Ekološki sertifikat podstiče odgovorno poslovanje, zaštitu životne sredine i racionalno korišćenje resursa uz ublažavanje negativnih posledica klimatskih promjena u turističkom sektoru, dok hoteli dobijaju potvrdu garancije održivog poslovanja.

Kriterijumi koje hoteli moraju ispuniti odnose se na principe i politike zaštite životne sredine, racionalno korišćenje energije i vode, promociju ponude aktivnog turizma i zdravih stilova života, saradnju sa lokalnom zajednicom, stalne obuke osoblja i zajedničke aktivnosti sa gostima i posjetiocima.Sertifikovani hoteli troše manje, poboljšavaju ponudu i jačajudoživljaj destinacije. Posjedovanje sertifikata održivosti je komparativna prednost na međunarodnom tržištu, koja se posebno ogleda kroz saradnju sa globalnim tur operatorimai privlačenje turista iz zapadne i sjeverne Evrope, ali i sa udaljenih emitivnih tržišta.

Dodjela sertifikata održivosti za četiri tivatska hotela je značajan impuls održivom turističkom razvoju Crne Gore u cjelini,i nesumnjivo će podstaći i ostale turističke poslenike da djeluju u skladu sa prirodnim okruženjem.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije