13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetska RC44 regata u Porto Montenegru od 10. do 14. aprila

RC44 – PRESS KONFERENCIJA

Tivat i Crna Gora od danas su na mapi svih ljubitelja takmičarskog jedrenja u svijetu jer je upravo u tom gradu i našoj državi počela ovogodišnja sezona globalnog RC44 takmičenja.

Devet timova na modernim i ultrabrzim regatnim jedrilicama klase RC44, započeli su jedriličarsku regatu „RC44 Porto Montenegro“, koja će trajati od 10. do 14. aprila, u akvatorijumu marine Porto Montenegro i zaliva Boke Kotorske.

Ovo je inače, prva od ukupno pet ovosezonskih regata RC44 kupa koji će se voziti do novembra, kada će biti poznat i ovogodišnji šampionski tim. U takmičenju učestvuje ukupno devet timova i to tru/i iz Rusije, dva iz Velike Britanije, te po jedan iz Francuske, Švedske, Monaka i Slovenije.

Za sve njih, osim za debitanstki  Tavatuy Sailing Team iz Rusije koji po prvi put nastupa u RC44 Cup-u, Boka Kotorska je potpuna nepoznanica i izazov sa jedriličarskog stanovišta jer je zaliv sa svojom posebnom geografskom konfiguracijom, okružen visokim brdima i sa specifičnim i promjenjljivim lokalnim vjetrovima, vrlo izazovan za svakog jedriličara. Jedino je debitantski tim iz Rusije bio u prilici da tokom februara obavi jednu sedmicu probnih jedrenja u Tivatskom zalivu, a skiper Sergej Filativs je istakao da su oduševljeni kapacitetima marine Porto Montenegro koja je domačin takmičenja, ali i snažnim udarima bure koje su doživjeli tokom probnih februarskih jedrenja u Boki.

44Cup Porto Montenegro

„RC44 Cup je jedriličarski spektakl koji je probudio veliko interesovanje, i za jedriličarske profesionalce, ali i za naše VIP klijente koji uživaju u regati, i koji su aktivni učesnici. S ovim događajem započinjemo ljetnju sezonu i u nautičkom naselju Porto Montenegro, ali i gradu Tivtu.“- istakao je direktor marine Porto Montenegro Tony Browne na danas održanoj konferenciji za štampu.

Jedriličarski klub Porto Montenegro i Crna Gora su u ovom trenutku u fokusu svjetske jedriličarske javnosti, a ova regata je sjajna prilika za svi gosti Porto Montenegra i lokalno stanovništvo uživo gledaju regatu na najvišem svjetskom kompetitivnom nivou.

„Ovo je 13. edicija RC44 Cup-a, regata je od tada, pa do sada, revolucionarna u svijetu jedriličarstva, drugačija, i sačuvala je svoju specifičnosti. Iako su vlasnici ovih jedrilica i takmičari privatno prijatelji, na moru su svi oni orjentisani samo na što brže dostizanje cilja i pobjedu. Zadovoljstvo je da jedrimo u Crnoj Gori.“- istakao je Bertrand Favre, menadžer 44Cup. Regata, koja će se po prvi put održati u Porto Montenegru, biće prva trka u sezoni 2019. u takmičenju RC44Cup, koje obećava da će biti dugo, neizvjesno i zahtjevno jer su među jedriličarima koji u njemu nastupaju neka čuvena imena poput Nicka Poonsa iz Holandije, Igora Laha iz Slovevije, Vladimira Prošikina iz Rusije,Toma Slinghsbyja iz Australije…

Oni jedre na identičnim brodovima klase RC44 čiji je idejni tvorac čuveni jedriličar, pobjednik America`s Cup-a Russel Couts. Ovi brodovi dugački po 13,35 metara, lagane su konstrukcije, izrađeni u cijelosti od  karbonskih karbona, sa jakom konstrukcijom jedara, koja su predviđena za snažne vjetrove. Do sada ih nje napravljeno oko 30 komada i vrlo su popularne među takmičarski nastrojenim jedriličarima širom svijeta.

Regata RC44 WORLD CHAMPIONSHIP

„Sportska specifikacija jedrilica klase RC44 je takva da je ona prilagodljiva profesionalcima i amaterima. Svako ima svoju ulogu u adrenalinskoj sportskoj, ali i lifestyle utrci.“- pojasnio je Cameron Appleton, iz tima Aqua koja je pet puta već bila pobjednik RC44 Cup-a.

„Svaka regata nosi svoj poseban izazov, zavisi od geografskih katakteristika lokacije gdje jedrimo i vjetra, ali kombinacije tima. Taktičari nose jednu od glavnih uloga – iskombinujemo da svako u posadi iskoristi svoj maksimum na jedrilici, i ostvari što bolji rezultat.“ – naglasio je Ed Baird, taktičar na jedrilici Peninsula Petroleum.

Sponzori regate su hotel Regent Porto Montenegro gdje su smješteni svi takmičari i VIP klijenti, Turistička Organizacija Tivat, Riana group i Videoworks, a samo zbog održaanja ovog takmičenja u Tivat je proteklih dana došlo preko 160 ljudi iz inostranstva. Nadmetanje učesnika RC 44 Cupa u Tivatskom zalivu narednih dana osim sa obale, moći će da se prati i sa posebnih za to angažovanih brodova na moru.

Izvor:S.L

Najčitanije