10 C
Kotor

Slušaj online radio

Susret Marković – Mogerini – ukazala na problem u napredovanju Crne Gore

Mogerini i Marković

Visoka predstavnica EU za vanjsku i bezbjedonosnu politiku Federika Mogerini pohvalila je spoljnopolitički kurs i aktivnosti Vlade Crne Gore i ukazala da se mora znatno više uraditi na polju vladavine prava, slobode medija i nezavisnosti pravosuđa, što je notirano u posljednjem izvještaju EU o napretku eurointegracija naše države.

Mogerini se danas, u sklopu svoje zapadnobalkanske turneje, u Tivtu sastala sa premijerom Duškom Markovićem i novoizabranim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Šefica EU diplomatije je istakla je da je prethodno “donijela dobre vijesti” Albaniji i Makedoniji sa kojima je EU odlučila da otvori pregovore o pridruživanju, ali da za Crnu Goru ima “nešto što nije vijest – da su vrata EU za vas otvorena i da pregovori sa Crnom Gorom idu dobro”.

“Vidimo ohrabrujući napredak Crne Gore u određenim oblastima, prvenstveno u reformi javne administracije i ekonomskoj problematici. Očekujemo napredak u drugim oblastima gdje vidimo neke nedostatke ili spor napredak reformi. Uvjerena saam iz današnjih razgovora sa vašim čelnicima i njihovog javnog obećanja da će se ti problem u oblasti gdje mi vidimo da ima nedostataka i prostora za napredak, popraviti. Tu mislim na vladavinu prava, slobodu medija i druge probleme koji su jasno notirani u izvještaju o napretku”, kazala je Mogerini, podvukavši da EU smatra da se debata o svim tim i drugim značajnim politilkim pitanjima u Crnoj Gori treba voditi u parlamentu i da se “treba i može naći rješenje za bojkot parlamenta, prvenstveno u konstruktivnom dijalogu koji uključuje sve aktere na političkoj sceni”.

Pohvalila je “izuzetno pouzdanu ulogu” koju Crna Gora ima kada je u pitanju poštovanje principa jedinstvene spoljne politike EU istakavši da je po tom pitanju, “Crna Gora sto odsto podudarna” sa EU.

“To dokazuje da smo na istoj strani kada su u pitanji i analize i aktivnosti, posebno diplomatske. U ovim turbulentnim vremenima izuzetno je važan taj naš kapacitet da zajedno djelujemo na regionalnoj i globalnoj sceni”, istakla je Mogerini.

Premijer Marković je ocijenio da je jasna i izvjesna evropske perspektiva zapadnog Balkana i da je na zemljama kandidatima da ispune svoje obaveze.

Mogerini i Marković

“Izvještaj je konstatovao napredak Crne Gore, ali su u njemu konstatovani i određeni nedostaci na kojima trebamo dodatno raditi. Uvjeravam vas da smo te nedostatke i slabosti i sami uočili, a Vlada je još početkom godine imala posebnu sjednicu na kojoj je usvojila dinamički plan kako da otkloni te nedostatke i kako da odgovornije pristupamo izazovima. Vjerujem da će takav pristup doprinijeti da tokom 2018. otvorimo i preostala tri pregovaračka poglavlja, da uradimo sve da uspunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 i time uđemo u sljedeću fazu pregovatračkog provesa koja podrazumijeva i zatvaranje poglavlja i stvaranje pretpostavki za ubrzanu sveobuhvatnu društvenu i ekonomsku reformu u Crnoj Gori”, istakao je Marković, dodajući da Vlada neće polemisati sa ocjenama u izvještaju EU “koji cijeni kao objektivan i precizan”.

“Vlada će uraditi sve da sljedeći izvještaj bude sa manje preporuka u konstatovanju nedostataka”, istakao je premijer dodajući da je prioritet da se obezbijedi pravna sigurnost za sve građane i investitore koji ulažu u Crnu Goru.

On je kazao da će ukinuto Ministarstvo evropskih integracija uskoro zamijeniti Kancelarija za pregovore sa EU sa glavnim pregovaračem u kabinetu predsjednika Vlade.

Marković je izbjegao da odgovori na pitanje koliko procesu EU integracija doprinosi ocjena novog predsjednika Mila Đukanovića da su mediji koji pišu o poslovima članova njegove porodice fašistički, dok je Mogerini kazala da je za EU rad medija i NVO izuzetno važan “do te mjere da se naši izvještaji baziraju na inputima koje dobijamo i od civilnog društva.”

“Za nas je izuzetno važno da ne samo uslovi u kojima NVO, civilni sektor i mediji rade budu što otvoreniji, slobodniji i sa više poštovanja, već i da u našu procjenu napretka države u EU integracijama, uključimo i stavove tih segmenata društva. Za nas je to od vitalne važnosti”, poručiila je šefica evropske diplomatije dodajući da se klauzula balansa u pregovorima može aktivirati samo u slučaju da nema napretka ili da zemlja nazaduje “što definitivno nije slučaj sa Crnom Gorom”.

Marković: NVO koje kritikuju imaju potencijala, ali je on pogrešno usmjeren

Premijer je negirao da je četiri uticajne NVO koje su nedavno od EU zatražile da razmisli o aktiviranju klauzule balansa, nazvao neprijateljskim, več da je taj čin ocijenio kao “pakostan i neprihvatljiv”.

“I dalje mislim da nijedan građanin Crne Gore, bez obzira koji problemi postoje, pa ni jedan predstavnik institucije, pa ni predstavnici javnog i političkog života, ne mogu i ne trebaju tražiti da se zemlja zaustavi u svom procesu koji joj donosi progres i veći kvalitet života. A to je urađeno tri dana prije izbornog procesa. Jasno je da je to moglo implicirati i implicira politički obojen stav. Tada sam na tu temu govorio kao političar i predstavnik svoje stranke, ali i danas stojim iza te činjenice”, kazao je Marković dodajući da Vlada želi kvalitetan i intezivan dijalog sa NVO sektorom u cjelini, a “posebno sa onim NVO sektorom koji ima potencijal i kvalitet.”

“Na žalost, ovih nekoliko (NVO) imaju i kvalitet i potencijal, a odlučili su se na ovakav potez. Da nijesu bili u pravu, pokazuje izvještaj o napretku koji ne da je implicirao bilo kakvu zabrinutost, nego konstatovao napredak u pregovaračkom procesu. Dakle, njihov stav je stvar za sopstveno preispitivanje, a ne kritiku onih koji se ne slažu sa takvim pristupom, pa makar to bio i ja”, zaključio je premijer.

Izvor:S.L

Najčitanije