13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Susret kultura – “Meeting of cultures” u Kotoru

“Nove zamišljene destinacije i ruta Susret kultura spaja Sarajevo, Novi Sad i Kotor i predstavlja početak promocije sjećanja naših predaka, sa nadom da ćemo ovu ideju proširiti na cijeli region i biti primjer cijeloj Evropi i svijetu” čulo se danas na seminaru “Meeting of Cultures” – Susret kultura, u crkvi Svetog Pavla u Kotoru.

„S obzirom da je prostor Balkana poprilično specifičan, često isti, došli smo na ideju da zajedno sa našim partnerima u Novom Sadu, (Departman za geografiju, turizam i hotelijarstvo) i u Kotoru (TO Kotor), pokrenemo inicijativu koja se zove “Novi Sad susret kultura” i “Kotor susret kultura” sa fokusom na novu lokalnu i regionalnu kulturnu rutu – kazao je dr  Dino Mujkić u ime organizatora seminara NVU “Sarajevo susret kultura”.

“Prije osam godina došli smo na ideju da na mjestu koje se zvalo granica između Istoka i Zapada u Sarajevu, postavimo znak Susret kultura. Vrlo je autentično, jer na tom mjestu imate mogućnost da vidite dvije različite civilizacije. Nazvali smo ga Sarajevo susret kultura. Danas znak “Susret kultura” predstavlja pravu turističku atrakciju u Sarajevu“ – istakao je Mujkić.

Prema njegovim riječima, cilj je da se, na neki način, uveže prostor Kotora, Novog Sada i Sarajeva u jednu zajedničku rutu koja se zove “Meeting of Cultures”-“Susret kultura”, sa fokusom na novu lokalnu i regionalnu kulturnu rutu i “storytelling”.

Na seminaru je predstavljeno 30 atraktivnih lokacija iz Sarajeva, Novog Sada i Kotora, uvezanih u jednu moguću zajedničku kulturno-turističku rutu.

Susret kultura – Meeting cultures

Cilj nam je da se Balkan promoviše kroz kulturni turizam u jednoj ponudi, odnosno da se prodaje kao jedna destinacija, poručila je direktorica NVU “Sarajevo susret kultura” Jana Čarkadžić.

“Znak u Sarajevu je postao poznata turistička atrakcija u gradu koji danas okuplja oko 60 hiljada ljudi dnevno. To je polazna  tačka za turističke vodiče. Mi smo postavljanjem znaka postigli da 90 posto turističkih vodiča danas kreće sa turistima na svoje ture sa te tačke i na taj način daju uvod u staro jezgro grada Sarajeva. Tačka je prepoznata širom svijeta, kroz razne medije od Amerike do Japana i ponosni smo na to što stranci koji dolaze u Sarajevo, imaju želju da na neki način, ponesu dio znaka sa sobom kao suvenir. Uglavnom su to fotografije koje obilaze svijet” – kazala je Čarkadžić.

Susret kultura – Meeting cultures

Projekat “Meeting of Cultures” je počeo da se realizuje u novembru 2018. i završava se narednog mjeseca. Kao jedan od rezultat projekta nastala je i publikacija Meerting Cultures.

Kroz publikaciji je predstavljeno istorijsko i kulturno naslijeđe Sarajeva, Novog Sada i Kotora.

“Grad Kotor, pogotovo Stari grad” pada pod neki susret kultura i prožimanje raznih civilizacija kroz vjekove. Bilo je bitno ispričati priču turistima na sasvim drugačiji način, predstaviti lokacije ljudima koji dolaze iz inostranstva, pa čak i lokalnoj zajednici, kroz neke lokacije koje su identifikovane u ovom projektu” – istakla je Čarkadžić.

Ona je kazala da je vizija, želja,  NVU “Sarajevo susret kultura” da znak “Susret kultura” bude postavljen u pet balkanskih gradova: pored pomenutih Sarajeva, Kotora i Novog Sada, u Tirani i Skoplju.

Susret kultura – Meeting cultures

Učesnicima seminara prof. dr Darko Antović, redovni profesor Univerziteta Crne Gore  približio je pojam “storytelling”, pričanja priče, pripovijedanja.

On je istakao da je su priče uvjek bile moćan alat,  pripovjedanje jedno od najstarijih formi izražavanja doživljaja. U osnovi svake priče je poruka i pouka…

Razvoj nove turističke ponude u Novom Sadu i Kotoru i njihovom uvezivanju sa turističkom ponudom Sarajeva kroz zajedničku regionalnu turističku rutu susreta kultura se realizuje se kroz projekat “SeeCulture”. Finansiran je nepovratnim sredstvima dodijeljenim u sklopu krovnog Projekta za razvoj i promociju turizma na Zapadnom Balkanu, kojeg sprovodi Vijeće za ragionalnu saradnju (RCC), a finansira Evropska unija (EU).

Seminaru su prisustvovali  i studenti Fakultet za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore sa profesorom dr Ilijom Moric.

Najčitanije