8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Surlaš od Komunitade na lomači (foto, video)

Slavni sud Komunitadi lastovske koji je zasijedao na mjesnoj rivi pred više stotina građana što su se okupili na tradicionalnom Lastvoskom karnevalu, osudio je danas na smrt spaljivanjem na lomači, ovogodišnjeg karnevala Surlaša od Komunitade koji je proglašen krivim za niz nevolja što su prošle i početkom ove godie zadesili građane Tivta i Crne Gore.

Karnevala su na posljednje putovanje po tradiciji, ispratile Gradaka muzika Tivat, Mjesna muzika Đenovići, mažoretke i brojne maske što su prodefilovali kroz cijelu Lastvu.

„Ovdje prisutni farabut, karnevao Surlaš od Komunitade kriv je što PDV, mencovani peder, ponovo plimao, pa ćemo mjesto španjuleta pušit domaće proizvode, kriv je što se nismo znali navrijeme flitat, pa nam je svuđe buže učinio, kriv je što je Opština dobila amneziju pa ne zna đe je Donja Lastva, kriv je što nema Nobelove nagrade za kuriozne i đelozne, jerbo bi mi u tu kategoriju imali mnogo kandidata i nagrada, kriv je što se Fešta od svetoga rogača- zvanog Roko održala uz prisustvo brojnih turista i pokojeg vjernika, kriv je što nijesmo složni, pa jedni drugima činimo barufe i roge, a “sve nas manje ima ođe”, kriv je što je uveo evropsko radno vrijeme, pa mladost ne može starijima pomagat i oko Krnevala rabotat…”-nabrojio je pored ostalih, tužilac grijehe karnevala. Njegov advokat je uzvratio sa Surlaš od Komunitade nije odgovoran ni za jednu tačku optužnice, već su “krivi su ovi što su prokleti pa oće tebe u napast da uvale”.

Lastovski karneval 2018.

“Dobar si, pošten, ne surlaš, ne profundaješ, nijesi potkupljiv ni lažljiv. Para mi se da ovakvoga do sada nismo imali. Mislio sam da je ovi naš dobrotvor došao u Lastvu da na spasi od svake nevolje. To je i pokušao učinjet. Svašta nam je obećao, svako dobro donio, palme spasio, narod pomirio, mlade zaposlio, rivu uredio, fešte pomogao, pare davao.”- pohvalio  je branilac svog klijenta, ali je sud bio neumoljiv pa je Surlaša od Komunitade proglasio krivim i osudio na smrt spaljivanjem na lonači. Dok su ga krvnici odnosili na gubilište – na mulo pred crkvom Svetog Roka uz taktove “Marće funebre”, branilac je pročitao Surlašev testament u kome je karneval, svakom prema zaslugama, ostavio i častio razne institucije i pojedince svojim adekvatnim zavještanjem.

Tako je poteštatica (gradionačelnica) dobila “novi trg od Surlaša i lampijune od minule godine, da nam Lastva svijetli za blagdane i doček na otvorenom, uz dobru zabavu Surlaš benda”, Morsko Dobro “pun kamion klesanog kamena i dobrog neimara da zakarta bužu kod đardina Ivovića”, Komunalno preduzeće “100 litara otrovi za palme, da spasi što se spasit može”, a Centru za kulturu karneval je ostavio “šolde, da učine predstavu, da se prvi put izvede na ljetnu pozornicu Donja Lastva”.

Nakon spaljivanja karnevala, fešta je nastavljena maskenbalom u hotelu “Kamelija”.

Iz štampe je izašao lokalni list Lastovski bruštulin 2018.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Izvor:S.L

Najčitanije