15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Surlaš izazvao velike štete na palmama u Tivtu – uništeno 80 velikih kanarskih palmi

Uništenih 12 velikih kanarskih palmi u vojnom objektu Opatovo u Tivtu

Od postojeće četiri vrste palmi koje postoje u Tivtu (“kanarska palma”, “visoka žumara”, “niska žumara” i “vašingtonija”), od štetnog inseakta – crvenog surlaša, najviše je stradala vrsta “kanarske palme” jer je od ukupno 290, uništeno 80 stabala.

To je konstatovala Radna grupa za borbu protiv palminog surlaša a koju je formirala Opština Tivat. Ovu grupu čine inžinjeri poljoprivrede, hortikulture, arhitekture, tehnologije, diplomirani biolozi i turizmolozi, a formirana je u decembru 2017. godine. Tokom dosadašnjih aktivnosti ova grupa je utvrdila presjek postojećeg stanja, konstatujuči da je surlaš uništio veliki broj palmi na javnim i privatnim površinama, čime je i narušio pejzaž, posebno na glavnim priobalnim šetalištima. Radna grupa, kako je saopšteno iz Opštine, razmotrila je mogućnosti zamjene stradalih palmi istom vrstom, nekom drugom vrstom palmi, odnosno njihovu zamjena drugim vrstama drveća.

“Trenutno se razmatra mogućnost da se na najatraktivnijim lokacijama i to prije svega na Pinima i na rivi u Donjoj Lastvi, dio postojećih uništenih palmi zamjeni istom vrstom. Ovakav potez bio bi rezultat namjere da na taj način Tivat ne izgubi prepoznatljiv identitet koji je i u smislu pejzažnog i arhitektonkog uređenja prepoznao palmu kao značajnu vrstu. Planira se intezivniji tretman postojećih i potencijalno novih stabala, dok će se na drugim javnim površinama razmotriti sadnja druge vrste bilja”- stoji u saopštenju.

Opština Tivat  je budžetom za 2018. godinu, opredjelila 100.000 eura u svrhu saniranja štete nastale djelovanjem biljne štetočine crvenog palminog surlaša. Tivatsko Komunalno preduzeće preuzeće ulogu nosioca posla kada je u pitanju dalji tretman palmi.

“Komunalno preduzeće je registrovano kako bi moglo sprovoditi ove tretmane i mogu najaviti intezivniji pristup problemu, odnosno tretiranje na mjesečnom nivou”- kazao je direktor Vlado Đukić, najavljujuči da će stabla palmi koja su uništena na Pinima i na rivi u Donjoj Lastvi, u narednom periodu biti posječena i uklonjena.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije