Suprotno zakonu: Školska sala za promociju DPS-a, traže smjenu direktora

CGO pozvao ministra Šehovića da smjeni Boticu

Fiskulturna sala Gimnazije i Srednje pomorske škole u Kotoru

Direktor Srednje pomorske škole u Kotoru, Veljko Botica izdao je dvoranu školskog centra u Dobroti za današnji skup predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, iako su zakonom zabranjeni partijski skupovi u školskim ustanovama, pišu Vijesti.

Dok iz Sindikata prosvjete i Centra za građansko obrazovanje (CG) smatraju da zbog toga treba da reaguje Ministarstvo prosvjete, Botica tvrdi da je salu izdao iz ekonomskih razloga. On je rekao da u Kotoru zbog renoviranja bazena nema drugog prostora za održavanje velikih skupova, navodeći da mu je Vlada dozvolila da izdaje salu. Iz DPS-a su kazali da su za zakup sale platili 943 eura.

“Nemam nikakav politički odnos prema tome, već isključivo ekonomski, jer u salu je uloženo 120 hiljada eura našeg novca i treba od nje da zarađujemo. S obzirom da u Kotoru trenutno nema prostora na kojem bi se mogao odražati veći skup, kao društveno odgovorna osoba izašao sam u susret njihovom zahtjevu, kao što ću učiniti i u slučaju svakog drugog”, kazao je Botica, navodeći da “nije član ni DPS-a ni Socijaldemokrata”.

Veljko Botica – foto Boka News

U članu 6 Zakona o obrazovanju i vaspitanju navodi se da je obrazovna ustanova autonomna u obavljanju svoje djelatnosti, u skladu sa zakonom, kao i da u njoj nije dozvoljeno političko (stranačko) organizovanje i djelovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe. Iz Sindikata prosvjete tražili su da ministarstvo utvrdi da li je bilo kršenja zakona i, ukoliko jeste, pokrene postupak protiv direktora.

“Đukanović ovim šalje poruku koliko je njegovo nepoštovanje zakona koji su očigledno selektivno obavezujući prema građanima i političkim subjektima. Pozivamo ministra Damira Šehovića da smijeni direktora te ustanove zbog nepoštovanja zakona o obrazovanju”, navode iz CGO.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.